Les også: Leker seg med eventyr

Teater Innlandet lager skikkelig suppeteater når de legger ut på rundreise med det stykket «Man tager 20 egg». Regissør og dramatiker Otto Homlung skrevet en humoristisk skildring av Hanna Winsnes.

Veteraner på rundreise

Homlung er blitt 74 år, skuespiller Helle Ottesen er 71 år. Veteranene er blitt hentet til Teater Innlandet for å portrettere prestefruen fra Vang som ble landskjent for sin kokebok «Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen», utgitt i 1845.

– Ideen dukket opp for tre år siden, da jeg kjørte forbi Vang prestegård. Fascinert av synet av gården kastet jeg meg over datamaskinen og googlet Winsnes, og da slo det meg med en gang at vi måtte lage et stykke om henne, sier Homlung.

Nå er stykket klart. Trøndelag Teaters «grand old lady, Helle Ottesen, hadde flyttet til Hamar. Humlung kaller henne et lykkefunn i søken etter noen som kunne bekle rollen som en aldrende Winsnes.

– Helle er jo legendarisk, sier en entusiastisk Homlung.

Ottesen har brukt mye tid på å studere Winsnes' liv etter at hun takket ja til rollen.

– Det finnes ingen gjenlevende som kan formidle til meg hvordan hun var som menneske, så jeg må basere min tolkning på det som er skrevet om henne og det hun skrev selv. Jeg ser en kvinne med et veldig mangefasettert sinn. Hun har en veldig styrke i sin personlighet. Om hun dras ned, så tar hun seg sammen og reiser seg opp igjen. Hun har en veldig kapasitet når det gjelder det å administrere. Hun styrte gården, med alt som det innebar.

– Og hun måtte nok ofte være en sjelesørger, for det var kanskje lettere å snakke med prestekona enn en streng prest. Og jeg tror hun likte denne rollen. For hun var oppriktig glad i mennesker, utstyrt med en masse humor og en dose alvor, sier Ottesen.

Mattilsynet sa nei

På scenen lager hun en grønnsaksuppe i løpet av forestillingen. Publikum skal få suppe, men ikke den Ottesen lager.

– Tanken var at publikum skulle få smake denne suppa i pausen, men så er det noe som heter Mattilsynet. Her er det en del strenge regler å forholde seg til, så vi må få andre til å lage suppe for oss, sier Homlung og smiler.

– Men, det kommer til å lukte suppe fra scenen. Teater med duft.

Totalt blir det 30 forestillinger mellom 17. januar og 3. mars rundt omkring i Hedmark og Oppland.

Premieren på Høyvang samfunnshus i Vang er utsolgt.