Er det alltid riktig å kreve at man skal gjøre opp for seg? I stykket «De elendige» kastes publikum ut i en rekke utfordrende problemstillinger.

Prøvene er i gang på vårens store co-produksjon mellom Teater Innlandet og Artilleriet Produksjoner.

Dro til Djibouti

Stykket er basert på Victor Hugos klassiker om politimannen Javert og straffangen Jean Valjean. Her reflekteres det over hvordan man kan forsvare en som, i kampen for et anstendig liv, begår straffbare handlinger.

Regissør Thomas Holtermann Østgaard har på finurlig vis vevet sammen det gamle stykket og historien til Hamar-politikeren Khaled Ahmed Taleb, som ble utvist fra Norge i 2013 etter å ha oppgitt at han var fra Somalia, og ikke Djibouti.

– Vi fant mange paralleller mellom Hugos fortelling og Khaleds sak. Hvordan skal man forholde seg til Khaled-saken? Han var et menneske som var godt likt og en ressurs for lokalsamfunnet, men samtidig kom han hit på falske premisser. Dette går rett inn i Hugus komplekse historie om tvil og straff, sier Østgaard.

Han reiste i fjor ned sammen med skuespillere og filmcrew til Djibouti og møtte Khaled.

– Ingen av oss kjente Khaled fra før, og vi var spente på om vi i det hele tatt kom inn i landet. En mann på flyplassen kunne si ja eller nei, men vi kom inn og det ble et hyggelig møte. Khaled var en god vert som ga mye av seg selv og det var veldig fint å bli kjent med han, sier Østgaard.

Khaled dukker faktisk opp i stykket, som et snakkende ansikt, på en stor vegg.

– Han synes det er spennende med stykket vi laget, men vi merket også en skepsis på grunn av at der nede har man et litt annet forholdt til myndighetene. Vi fikk han med, men ville samtidig ikke gjøre noe som potensielt kunne forverre hans situasjon i hjemlandet, sier regissøren.

Ny teknikk

Kreative lyd- og lyseffekter, prosjektormapping, lyskunst, audiovisuelle landskap, filmproduksjoner og live-TV trekker stykket i en ny og spennende retning:

– Hadde jeg vært publikummer så tror jeg at jeg hadde latt meg overraske over hvordan denne gamle historien fungerer godt sammen med nye fortellerteknikker. Som aktør er jeg ikke vant med det jeg omgir meg på scenen i dette stykket, men vi kommer til å få et samspill mellom virkemidlene som vil gi både mer underholdning og mer refleksjon, sier Anders Kippersund, som står på scenen sammen med Inga-Live Kippersund, Solveig Laland Mohn og Ivar Furre Aam.

«De elendige» har premiere torsdag 15 februar. Og forestillingen legger ut på en turné i Innlandet som strekker seg fram til 18. mars.