– Det er blitt en forestilling om min oppdagelse av Rolf Just Nilsen, og det utrolige spennet han hadde som skuespiller. Han kunne virkelig gjøre alt. Og den kraften han hadde, som tok helt av, slik at det til slutt gikk galt. Det er utrolig fascinerende å prøve å finne ut av hva som får et menneske til å la det gå så langt, sier Tom Styve.

Farlig idol

I 2016 fikk Styve Norsk revyforfatterforenings Aristofanes-pris for forarbeidene til hyllestforestillingen «Hva for en klovn er jeg».

Fredag kunne Teater Innlandet vise fram smakebiter fra forestillingen, som snart er ferdig.

Tom Sterri har regien på forestillingen, og husker godt det gamle norske revymiljøet og Rolf Just Nilsen:

– Jeg fikk aldri jobbet med han, men jeg har hilst på han. Han var den største vi har hatt, med sitt vide spekter av talent, som også Tom har, sier Sterri.

Han løfter Styve opp mot Nilsen. Om det blir Styve eller Nilsen som blir hovedkarakter i forestillingen lar han være usagt, foreløpig:

– Tom har et fabelaktig revytalent. Det er sjelden at man ser sånne talenter å dukke opp. Tom og Rolf deler allsidigheten.

– Man vil i denne forestillingen få møte Tom som revyskuespiller, som seriøs skuespiller, som formidler og vi hører hans vide spekter når det gjelder sangtalent. Vi skal også dykke litt ned i mennesket Tom Styve og bli kjent med hans såre side. Han vil i det hele tatt by på veldig mye.

Sterri kommer med en advarsel til Tom:

– Det å ha Rolf Just Nilsen som et idol og ville nærmest bli som han, ja, det er en fantastisk ledestjerne... Men det er en medalje med en bakside også, som Tom må passe seg for.

Nilsen jobbet så hardt at han pådro seg hjerteproblemer. Han stoppet ikke opp og døde bare 49 år gammel. På scenen, under framføring av revyen «L/L Wang & Nilsen» i 1981.

Ville bli populær

– Er det en selvbiografisk forestilling, Tom?

– Ja, det vil jeg si.

I forestillingen deler han en skjellsettende opplevelse:

– Jeg var ikke den mest populære på barneskolen. Gikk mest for meg selv, og var ikke den typen som folk samlet seg rundt. Også husker jeg at vi hadde morgensamling og hver elev skulle framføre noe. Plutselig var det min tur, og da var jeg drittnervøs. Jeg valgte å framføre «Eg helsar Fy Fasan frå ørkenlande» fra Flåklypa foran klassen. Rolf Just Nilsen hadde jo flere stemmer i den filmen. Også fikk jeg kjemperespons fra elever og lærere! Det var så kult. Et kick! Noe jeg ble helt avhengig av!

Med på forestillingen er også tre dyktige musikere, bestående av kapellmester og gitarist Frode Berntzen, pianist Ronny Ødegaard og bassist Morten Strypet.

Det settes opp fire forestillinger av «Hva for en klovn er jeg». Premiere er 30. november på Lillehammer.

Påfølgende torsdag, fredag og lørdag blir det forestillinger på Hamar.

Teatersjef Janne Langaas håper å kunne ta forestillingen på rundreise i Innlandet på et senere tidspunkt.

Når det kan finnes håp om å finne noen åpne felt i Styves tettpakkede kalender.