Ikke akkurat «finsk fjernsynsteater»

KRISE: Par i oppløsning. Fra venstre: Peter Kippersund (Arne), Hillevi S. Larsson (Ann) og Sarah Jaggi (Pia) i «Du og jeg – og de to».

KRISE: Par i oppløsning. Fra venstre: Peter Kippersund (Arne), Hillevi S. Larsson (Ann) og Sarah Jaggi (Pia) i «Du og jeg – og de to». Foto:

Hamar teater har fått hjelp av en finsksvensk manusforfatter og regissør til å lage en komedie om skilsmisse. De involverte lover en opplevelse langt fra «finsk fjernsynsteater».

DEL

– Jeg har laget voksenkomedie om to par som har omgåts hverandre i 20–30 år, så skiller det ene paret seg. Da blir det store forandringer, for begge parene. Hvordan skal man forholde seg til hverandre når man går separate veier? forteller regissør og manusforfatter Marc Svanström.

Swingersklubb i Hamar

Hele fire ganger har Hamar teater samarbeidet med Marc i Finlandssvenska Teatern. Nå har han kommet til Hamar for gjøre skilsmisse gøy.

Stykket hans, «Du og jeg – og de to», hadde urpremiere for to år siden på Åland. På hans sommerteater, Teater Kuling.

Peter Kippersund spiller Arne, Hillevi S. Larsson tolker Ann mens paret som går fra hverandre skildres av Sarah Jaggi (Pia) og Martin Thorshaug (Per).

– Vi blir pushet langt ut i områder vi ikke har vært før, fordi man befinner seg i en ny situasjon som man vil ordne. Med nye hjelpemidler. Alle blir forandret, sier Kippersund.

Det formidles sterke følelser på scenen:

– Det svinger alle veier og det er alltid gøy å få bruke hele følelsesrepertoaret, sier Jaggi, som åpenbart trives med å skildre 40-årskrisetanker.

I stykket har man forsøkt å lage lokale settinger. Blant annet refereres det til Festiviteten. Men man blir også tatt med på skitur til Alpene, sykkelturer med punktering, boksetrening og alternativ familieplanlegging.

– Og vi forsøker å finne ut hvor swingersklubben på Hamar er, sier Kippersund og smiler.

– Hamar har mye til felles med Åland, hvor man har et lite samfunn, skyter Svanström inn.

– Kjenner begrepet

– Dette blir gøy og veldig utfordrende for oss skuespillere. Og vi kan love at det ikke blir «finsk fjernsynsteater», sier Kippersund.

– Jeg kjenner til det begrepet, sier Svanström og smiler.

Tirsdag 10. september har stykket premiere, og det blir satt opp på scenen til Hamar teater hele ti ganger, fram til søndag 29. september.

Artikkeltags