Lekent Soria Moria med Hamar Teater

NYTT ROMJULSTEATER: Disse skal i sving i romjulen. Fra venstre: Jonas J. Tomter, Anne Elin Lium, Rakel Kippersund, Kaia Nyhus Lørum, Andreas D. Olsen, Philipp Stengele, Anne Oortwijn, Hillevi S. Larsson, Signe K. Larsson, Ferdinand S. Jaggi, Elen Kippersund Frogner og Liv Elvira K. Larsson.Foto: Hanna Nyhus Lørum

NYTT ROMJULSTEATER: Disse skal i sving i romjulen. Fra venstre: Jonas J. Tomter, Anne Elin Lium, Rakel Kippersund, Kaia Nyhus Lørum, Andreas D. Olsen, Philipp Stengele, Anne Oortwijn, Hillevi S. Larsson, Signe K. Larsson, Ferdinand S. Jaggi, Elen Kippersund Frogner og Liv Elvira K. Larsson.Foto: Hanna Nyhus Lørum

En Askeladden-skikkelse, en sleip sheriff, barske sjømenn, troll og prinsesser. Romjulsteateret skal leke seg med klassikeren «Soria Moria slott».

DEL

Romjulsteateret til Hamar Teater har en historie som strekker seg tilbake i 1994. Siden 2009 har romjulsteatret vært satt opp i teatrets egne lokaler i Hamars gamle rådhus.

Ut på sjøen

Nå er det igjen tid for et hektisk maraton med forestillinger; fire i romjulen og fire etter nyttår.

– De siste årene har vi tatt for oss mange forskjellige eventyr. Inga-Live (Kippersund) fikk i år ideen om at vi skulle ta for oss «Soria Moria Slott», fordi det er en tittel alle kjenner. Også begynte vi å snuse litt på hva eventyret egentlig handler om, og fant ut at her det var rom for at vi kunne dikte mye selv. Grunnstammen i Asbjørnsen og Moe-eventyret er på plass, også har vi og ensemblet i fellesskap funnet opp noen nye karakterer og noen nye vendinger i historien, forteller Johanne Margrethe Kippersund Nesdal, som deler manus og instruksjon med Inga-Live.

Her blir det barske sjømenn og prinsesser som kjemper mot skumle tåketroll. Jonas Kippersund spiller den sleipe Rike-Per, som beskrives som en overarbeidet sheriff.

Og vi møter en merkelig hest og ikke minst Halvor, gutten som ikke får til noen ting før han drar ut på eventyr.

– Halvor er en slags Askeladden-skikkelse, som ikke finner seg ikke helt til rette. Han er mistilpasset i den lille byen hvor han vokser opp. Halvor klarer ikke å få til noe før han drar ut til sjøs og er ute blant noen barske sjømenn. Også drar han ut på eventyr og møter prinsesser og troll og den slemme Rike-Per, forteller Nesdal.

– Stykket har masse magi. Vi er ute i skogen, i byen, på sjøen og i et slott.

Trang romjul

Et stort ensemble står på scenen. I år er det hele 30 aktører som sørger for at forestillingene blir avviklet.

– Det er det største vi i Hamar Teater gjør, hvert år. Og det pleier være mye folk som kommer. I år har vi rekordhøyt forhåndssalg, slik at romjula ligger an til å bli veldig trang, sier Jonas Kippersund.

– Hvordan har det vært å drive med dette i alle år?

– Det er intenst, for det er rett før jul. Men det er veldig moro, for dette er den ene muligheten vi har i løpet av året til å lage skikkelig «gammeldags teater», med stor scenografi og levende musikk formidlet av fem musikere. Vi skriver for øvrig musikken selv, sier Nesdal.

Premieren er torsdag 28. desember. Det er forestillinger også 28. desember og 29. desember. Og etter nyttår: 4., 6. og 7. januar.

Artikkeltags