– Med Politisk korrekt teaterfestival ønsker Teater Innlandet å kaste seg inn spørsmålene og debattene som brenner nå, og gjøre det teatret alltid har gjort, nemlig delta, bearbeide og tøyse, sa teatersjefen i forkant av festivalen som varte fra torsdag til søndag.

–Over all forventning

Til sammen 30 store og små forestillinger ble vist i løpet av fire dager og Linhave Bamle fikk med seg absolutt alt. Da kunne han også bevitne at det var bra med folk på festivalen.

– Festivalen var en suksess med om lag 2500 solgte billetter fordelt på disse fire dagene. Det må jeg si er over all forventning. Foajéen på kulturhuset var full av liv og det var veldig godt å se etter en ganske heftig oppkjøring med både korona og streik. Det kan virke som folk har gjenoppdaget scenekunst og jeg snakket med fol som sa at de nesten hadde glemt hvor godt det er å gå på teater, forteller Linhave Bamle.


Full av ideer

Sjøl med merkelappen «testival» var Linhave Bamle klar på at ambisjonene var å skape en tradisjon.

– Planen er at dette skal bli en årlig begivenhet. Vi skal dytte og trekke for å belyse de områdene som er politisk betente, og med dette skape en dialog som bidrar til at flere kommer ut av ekkokamrene. Med denne festivalen ønsker vi rett og slett å skape et større og bredere engasjement, sa han i forkant av festivalen.

Etter å ha sett oppslutningen har han fått den bekreftelsen han trengte.

– Besøkstallene viser at festivalen er folkelig og har en bred appell slik jeg antok. Planen har hele tiden vært å gjøre dette til en tradisjon, men nå har jeg fått en forsterket tro på at festivalen har livets rett, sier han.

Formatet på festivalen ser han ingen grunn til å forandre på, men fra neste år vil den bli arrangert tidligere på året.

– Det er første helga i september vi sikter på heretter og det er fortsatt torsdag til søndag som gjelder. Det er fire dager som er ramma vår, sier Linhave Bamle som allerede har begynt å tenke på neste års festival.

–Vi er fulle av ideer. Vi så i år at det ikke er noe problem å booke artister, selv ikke internasjonale, hit fordi festivalenes profil er noe som har vært savnet, sier han.

Blant fire dager med euforisk stemning kan det være vanskelig å plukke ut et høydepunkt, men forestillingen med Drag Syndrome er noe som festet seg hos teatersjefen. Drag Syndrome er verdens eneste drag-ensemble der skuespillerne utelukkende består av personer med Downs syndrom. Det startet som et engangsshow på Londons østkant, ble raskt utsolgt, og publikum ville ha mer. Etter dette har det blitt stadig flere oppdrag. Deres første internasjonale opptreden var i Oslo i november 2018, og siden har Drag Syndrome reist verden rundt.

– Hele salen reiste seg opp og danset med på We are family. Det kommer jeg til å huske resten av livet, avslutter han.