Gå til sidens hovedinnhold

Ti år er gått siden Gravdahl arrangerte skrivekurs - nå prøver de igjen: – Dette er noe som har vært etterspurt

Gravdahl bokhandel pusser støv av en gammel favoritt når de nå drar i gang skrivekurs sammen med forfatterne Wenche-Britt Hagabakken og Kjersti Bronken Senderud.

Et decennium er gått siden forrige gang Gravdahl arrangerte skrivekurs som den gangen ble initiert av bokhandelens daværende daglige leder, Anne Bjørg Røed. Hun døde i 2016, men hadde opprettet en stiftelse for at Gravdahl skulle drives videre i hennes ånd. Hun dro i gang skrivekurs i 2009 og 2011 som begge avstedkom bøker med tekster fra kursdeltakerne. Etter dette har det ligget brakk, men nå er det altså på tide å ta opp igjen tråden. Eller pennen om du vil.

– Tenkt på det lenge

Kursene er lagt opp slik at det hver 14. dag er en tretimers kurskveld. Det blir seks kurskvelder i høst og seks til våren. Oppstart blir i september og det er ti plasser på kursene. For å bli med i betraktningen her må du sende inn en tekst på 3–5 sider i en fritt valgt sjanger. Din motivasjon for å skrive bør du fortelle om i søknadsteksten. Fristen for å søke er 10. juni og innen utgangen av måneden vil der plukkes ut ti deltakere.

– Vi har allerede fått noen, søknader sier butikksjef på Gravdahl, Tina Rørvik. Hun har fått med seg forfatterne Wenche-Britt Hagabakken og Kjersti Bronken Senderud på laget. Førstnevnte var faktisk også med da de første skrivekursene i Gravdahls regi ble holdt i 2009.

–Jeg har tenkt på det lenge og dette har vært etterspurt. Når Wenche-Britt og Kjersti ville være med tenkte jeg at «dette er noe vi får til,» sier Rørvik.

Individuell oppfølging

Når man skal arrangere skrivekurs er det mange modeller å velge blant, men trioen er trygge på at formatet de har landet på er fornuftig.

– Ved å ha kurskveld hver 14. dag over en lang periode tenker vi at deltakerne kan bruke tida imellom kurskveldene til å skrive og komme inn i en prosess. Da får deltakerne kjenne litt på hvordan det er å stå i det. Det tar dessuten litt tid å utvikle sitt eget uttrykk og våge å vise, sier Hagabakken.

– Vi har landet på at ti deltakere er et gunstig antall med tanke på at alle skal få individuell oppfølging, sier Bronken Senderud som regner med at det er mange som har tekster liggende.

– Det kan være vanskelig å se sine egne kvaliteter og mange har kanskje tenkt å vise tekstene sine til noen og det kan være lettere å dele på et kurs enn med sine nærmeste, sier hun.

Men graden av tekstutveksling er helt opp til hver enkelt.

– Det handler om å skape den tryggheten som trengs for å dele tekster, forteller de.

Kan knytte sterke bånd

Skrivekursene i 2009 og 2011 resulterte i bøker med tekster fra kursdeltakerne, men det er det ikke lagt opp til i år.

– Det at teksten skal ende opp i en bok kan fort bli litt begrensende. Da kan man fort begynne å tenke for mye på sluttproduktet, sier Hagabakken og Bronken Senderud.

De mener at det å delta på et sånn kurs har langt bedre fordeler enn muligheten for å teksten sin på trykk i en bok.

– Alle trenger å være sammen med likesinnede og det å sitte sammen å skrive på denne måten genererer en veldig konsentrasjon. Her kommer man veldig tett på andre som driver med det samme og man kan knytte sterke bånd. Det er en myte at alle forfattere bare sitter for seg sjøl hele tiden og man skal ikke undervurdere effekten av et fellesskap, sier Bronken Senderud.

Inspirerende miljø

Kurset kommer til å bli holdt i Gravdahls lokaler i gågata.

– Bare det å sitte blant disse bøkene bør være inspirerende i seg selv og jeg synes dette er et fantastisk initiativ, sier Bronken Senderud.

Kursdeltakerne kan også regne med å få input fra etablerte forfattere.

–Vi satser på å få inn noen gjesteforelesere, da fortrinnsvis lokale. Hvem det blir vet vi ikke ennå for vi vil finne noen som passer best til den gruppa vi får, avslutter de.