Gå til sidens hovedinnhold

Tores lakkunst ettertraktet hos Storhamar-keeperne

Artikkelen er over 2 år gammel

Når hockeykeeperne på Storhamar vil ha unike hjelmer, henvender de seg til Tore Sørlie. I hans kjeller skapes det kunst av lakkering.

Sveip motivene over for å se stort bildegalleri av Tores produksjoner.

– Det er bare en hobby, sier Tore Sørlie beskjedent, men hans hobbybedrift «Vallz Kustom Air», som lager lakkerte motiver på alle slags overflater, lager produkter som imponerer de fleste.

Rosa sløyfe

På veggene henger det alt fra detaljerte portretter av rockelegender til fantasimotiver hentet fra verdensrommet. En bensintank fra en motorsykkel, dekorert med Steampunk-tema, står på bokhylla. På gulvet står et rocka askebegerstativ med et dødninghode.

På naborommet til kjellerleiligheten i Romedal har Tore laget sitt eget lille lakkverksted.

Og beveger man seg en tur ut på sosiale medier, så finner man bilder av heftige keeperhjelmer produsert av mannen som er vokst opp på Ridabu.

For i Storhamar Hockeymiljøet er det blitt en vedtatt sannhet at om en skal ha noe helt utenom det vanlige, noe spektakulært lakket på utstyret, så kontakter man Tore.

– Jeg kjenner godt til Storhamar-miljøet i og med at jeg har spilt hockey selv. Jeg kom i prat med Oskar Östlund, og lurte på om han ville ha lakkert keepermaska si. Keeperne vil gjerne ha sin unike maske.

– Han ville på den første masken blant annet ha logoen til den kjente svensk DJ-en Avicii, som tok selvmord, og ordet «Torparrock» og «8», en tribute til Eirik Skadsdammen.

– Ellers har jeg laget to masker for Jonas Strand. Den første masken er det flammer på, forteller Sørli.

Den nyeste masken er preget av et «Bullseye» (Jonas er kjent for å nikke pucken) i front. «SIL» og «1957» (året da Storhamar Hockey ble etablert) er lakkert inn bak, og det er markert med rød prikk på Tronheim kommune, hvor Strand kommer fra. Og det er blitt plass til DDE-sangtittelen «Rai-rai».

– En må finne ut hva som er viktig for de ulike spillerne. Sitte seg ned og ta en god prat.

– Jeg kan bruke alt fra et par dager til en hel uke på jobben. Det er et ordentlig pirkearbeid når man skal ned på detaljene.

Tore drar fram et ark som viser en bestilling fra Mathias Schjerpen Arnkværn.

– Han ønsker en rosa sløyfe på grunn av noen i familien som ble rammet av kreft.

– Lyst på å dra dette lenger?

– Ja, jeg er litt fristet til å gå på alle klubbene i Norge neste år. Det er også moro å lage masker for spillere på yngres nivå.

Glad i å tegne

Det er ikke bare keepermasker Tore lakkerer på bestilling. En motorsykkeltank med særegen dekor, skateboards med unike tema, termoser, biler, motorsykler og flotte bilder til å henge på veggen.

Han drar fram et bilde som viser et skip ute i tøffe havforhold. Oppdragsgiveren har jobbet på båten og ønsket seg et personlig kunstverk.

– Er det dyrt?

– Det koster jo litt, for det tar jo tid. Men folk er jo villige til å kjøpe et bilde på Skeidar for et par-tre tusen kroner som er trykt opp i tusenvis av eksemplarer. Her får de noe helt eksklusivt.

Det er mange teknikker innen motivlakkering. Og noen driver med fotorealisme mens andre går for det mer abstrakte.

Tore bruker frihånd eller han kan bruke stensiler og prosjektor til hjelp. Dermed kan man med spraydysene skape nøyaktig gjengivelser på materialer som egner seg for lakking. Lag for lag skaper han en følelse av tre dimensjoner i motivene.

Når han skal gjøre større jobber går han bare noen skritt fra boligen sin bort til Martinsen Billakk for å leie lakkboks og utstyr.

– Hvor fikk du denne interessen fra?

– En tilfeldighet. Moren min er kunstner og jeg har tegnet siden jeg var liten. En nabo av meg holdt et kurs for ti år siden, og da ble interessen for lakkering født, forteller 51-åringen.

Sørlie er venn med den verdenskjente lakkeringslegenden Mike Lavallee, som blant annet er å se på TV-programmer som «Overhaulin'» og «Rides». Han har blant annet vært med han på Monster Bash i Snohomish i Washington, en årlig weekend i september som samler lakkartister fra hele verden:

– Hit kommer folk som er «top notch» innen dette faget. Da er det bare å legge igjen «attityden» i døra og drikke øl og ha det moro med lakkering og tatovering, sier Sørlie og smiler.

Et framtidig levebrød?

– Har du en drøm om å leve av dette?

– Det hadde vært veldig kult å få til et levebrød av dette, for det er moro og kreativt. Også det er gøy å se produktene tas i bruk, som på hockeykampene i OL-Amfi'en.

– Folk vil gjerne ha motivlakk, men det er dessverre ikke mange som vil betale prisen det koster for jobben.

– I Sverige, Finland og Danmark er det utbredt med at lastebileiere vil ha unike motiver på doningene sine og motorsykkeleiere vil ha noe personlig på tanken.

– Drømmen er at det blir en trend også her til lands.