Hedmarkinger dårlig til å sikre barn i bil

Artikkelen er over 5 år gammel

Hedmark er på nedre halvdel av statistikken over hvor mange som sikrer barn med bakovervendt sete i bil.

DEL

– Små barn har svak nakkemuskulatur og store, tunge hoder. Når de kastes framover i en ulykke, er risikoen for nakkeskader stor. Sitter barna bakovervendt, minimeres den risikoen, sier seniorrådgiver Carina Henske i Trygg Trafikk.

I 2010 viste en telling at 20 prosent av norske barn under fire år var sikret i bakovervendt bilsete. Årets undersøkelse viser at hele 49,3 prosent sitter riktig.

Fakta:

Barn 1-3 år som er sikret bakovervendt, på distriktsnivå

Nordre/Søndre Buskerud og Asker og Bærum – 63 %
Haugaland og Sunnhordland, Hordaland, Sogn og Fjordane – 58 %
Helgeland, Salten og Midtre Hålogaland – 54 %
Vestfold og Telemark – 53 %
Sør- og Nord Trøndelag, Sunnmøre, Nordmøre og Romsdal – 50 %
Hedmark, Gudbrandsdal og Vestoppland – 49 %
Østfold og Follo, Romerike – 46 %
Oslo – 43 %
Troms, Vestfinnmark og Østfinnmark – 37 %
Agder og Rogaland – 32 %

Kilde: UP og Trygg Trafikk


Hedmark er dermed litt under landssnittet med snie 49 prosent, men har langt igjen å gå før de når igjen Bærum og Buskerud der hele 63 prosent sitter riktig.

– Gi ikke etter for mas om å sitte forovervendt. Det er også viktig å stramme beltene godt hver gang, det skal bare være plass til et par fingre mellom selen og barnet. Beltene må reguleres etter hvor mye klær barnet har på seg. Hvis de ble tilpasset når en jakke var på, blir de for slakke når den er av, sier Carina Henske i Trygg Trafikk.

Loven sier at barn skal sitte bakovervendt til de veier ni kilo. Det er et for tidlig tidspunkt å snu barnet fremover på, mener ekspertene.

– I en kollisjon kan et forovervendt barn risikere nakkebrudd i stedet for det som kunne endt med et blåmerke. I bakovervendt posisjon blir trykket ved en kollisjon fordelt på hele området fra hodet til baken når ryggen presses inn i stolryggen, sier sikkerhetssjef Jan Olav Nilssen i forsikringsselskapet If.

Han legger til at barna bør sitte bakovervendt til de fyller fire år, i hvert fall vesentlig lenger enn regelverket krever.

Artikkeltags