Hamar-syklistene fikk gratis lykter

FIKK LYKTER: Syklist Johannes Høy ble stoppet av Per Myrvang, som bød på nye lykter til sykkelen.

FIKK LYKTER: Syklist Johannes Høy ble stoppet av Per Myrvang, som bød på nye lykter til sykkelen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Flott å få lykter! Det hadde jeg ikke, sier syklist Johannes Høy.

DEL

Bare glade ansikter å se når Syklistenes Landsforenings Hamar-medlemmer stilte seg opp på morgenen og ettermiddagen for å dele ut gratis LED-lys i forbindelse med kampanjen «Synlig syklist».

– Kjempefint å få lykter. Nå som det blir mørkere så vil behovet for lys melde seg, sier syklist Johannes Høy.

Per Myrvang sto for utdelingen av fram- og baklyktene.

– Det er et enkelt og greit budskap: Bli mer synlig. Nå kommer høstmørket, og for egen og andres sikkerhet må sykkelen utstyres med lys. Og da er det jo greit å stoppe folk som er på vei til eller fra jobb.

Det er faktisk påbudt med lys på sykkelen i mørket. En sykkel uten lys på kveldstid eller tidlig på morgenen når det er mørkt kan gi bøter på 1.150 kroner.

Ifølge Geir Egilsson i Syklistenes landsforening Hamar er det bare to av tre syklister som har lys på sykkelen:

– Ikke bare er det påbudt med lys, det er også veldig smart. Med lys og reflekser blir du en synlig syklist i trafikken. Dette gjør at du blir oppdaget tidligere av andre, og farlige situasjoner kan lettere unngås.

Krav til lys og reflekser på sykkelen i mørket

● Sykkel skal ha rød refleks bak. 

● På begge sider av pedalene skal det være hvit eller gul refleks. Ved bruk av sykkel utstyrt med klikkpedaler hvorpå det ikke kan monteres refleks, skal sykkelen ha refleks på pedalarmene. Refleksanordningene skal være av godkjent type.

● Sykkel, som brukes i mørket eller i usiktbart vær på alminnelig beferdet veg eller område, skal foran ha lykt som gir gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som kan gi blinkende eller fast hvitt lys. 

● Bak skal sykkel ha lykt som gir rødt lys og/eller lykt som gir blinkende rødt lys.

● Lyktene skal være festet til sykkelen.

● Lyktene skal kunne sees tydelig i en avstand på 300 m. Lykter som gir blinkende lys, skal blinke med minst 120 blink per minutt.

Artikkeltags