Gå til sidens hovedinnhold

Travle dager for BUA : – Har aldri hatt en jobb som føles mer givende

I forrige uke flyttet BUA ned en etasje, men dette er også den eneste måten det går nedover på. Den første dagen var det tjukt med folk og gjennom hele vinteren har det vært stor pågang for å låne gratis vintersportsutstyr.

BUA er en ideell organisasjon som låner ut gratis aktivitetsutstyr. Selv om akronymet BUA rommer ordene Barn-Unge-Aktivitet skilles det ikke på alder. Alle kan få låne, alt man trenger å gjøre er å registrere seg med en profil på BUAs nettside.

Tilbudet på Hamar driftes av CRUX, som gjennom denne ordningen kan tilby en arbeidstreningsarena for sine brukere.

Trengte noe større

BUA har vært åpen i overkant av et år og hadde fram til nylig tilhold i første etasje på Torghjørnet, rett ved siden av Narvesen. Parallelt med at senterledelsen ønsket å stable om litt på leietakerne, vokste det seg fram et behov for større plass i BUA, og de fikk tilbud om å flytte inn i ledige lokaler i underetasjen.

– Her har vi fått om lag 50 kvadrat mer og det gir oss muligheten til å utvikle konseptet enda mer. Etter hvert vil vi etablere et lite verksted her, sier virksomhetsleder på CRUX, Jon-Arne Frøyland.

Eksploderte før jul

De aller fleste butikkene med typisk turutstyr i sin portefølje kunne i sommer melde om et hinsides salg. Telt, hengekøyer, soveposer og lignende gikk unna i et vanvittig tempo. De færreste tenkte nok på at det gikk an å låne dette utstyret.

– Mange oppdaget gleden av å være ute, men sommeren var ganske rolig for vår del. Før jul eksploderte det derimot og det er fortsatt stor pågang, forteller driftsleder Arne Fossen.

Med egen skøytebane på Mjøsa og flere andre islagte flater i byen skulle man tro at det var mest rift om skøyter på BUA, men det er det ikke.

– Kanskje skøyter er noe folk i større grad allerede har eller har kjøpt seg i år. Det er absolutt skiutstyr det går mest av, både langrenn og alpin, forteller Fossen.

Såpass mye rift er det tidvis om utstyret at det på ingen måte er noen garanti for å finne noe i din egen størrelse når det gjelder skisko, skøyter, hjelmer og staver.

– Det å ha nok utstyr kan bli et problem, sier Fossen.

Et tilsvarende tilbud finnes også i Brumunddal, så om den ene filialen ikke har ønsket utstyr tilgjengelig, så er de behjelpelige med å sjekke om den andre kan ha det kunden er ute etter.

Såpass trøkk har det vært at BUA Hamar på landsbasis har vært på topp 10-lista blant om lag 150 tilsvarende utlånsordninger både i januar og desember.

– Det er jo veldig bra at folk bruker dette og her er det jo i ferd med å ta helt av, sier Fossen, mens Dag Frode Jensen bak disken svarer på telefoner og betjener kunder nærmest i et spenn.

– Veldig givende

Utstyret som lånes ut er i hovedsak kjøpt inn nytt med midler fra stiftelser eller offentlige tilskuddsordninger, mens noe er donasjoner fra privatpersoner. Hensikten bak utlånsordningen, som har eksistert siden 2014, er å få flere folk ut i aktivitet uavhengig av størrelsen på lommeboka og således bidra til å redusere forbruket.

– Hvis du går på ski fire ganger i året er det bedre å låne enn å kjøpe, sier Fossen og viser fram lageret med sommerutstyr som etter hvert skal trilles ut. Blant annet kanoer og kajakker. Noe de færreste bruker nok til at det er noen hensikt å eie.

– Jeg har aldri i arbeidslivet hatt en jobb som føles mer givende. Det er åpenbart at vi fyller et behov som har vært etterlengtet, sier Fossen.