De er begge rådgivere i Sykehuset Innlandet, men har også firmaet H & T hvor de driver med kunst, gjenbruk, tekstiler og fotografi. Tidligere har de kun oppbevart det de produserer hjemme, men har nå altså fått et midlertidig utsalgsted. Eller, hvor midlertidig det er vet de ikke helt ennå.

– Vi skal være her fram til 1. juli, så vurderer vi om vi går på en ny tremånedersperiode etter det, forteller de.

Butikken har åpent på torsdager og lørdager, og folk har i overraskende stort omfang funnet veien til de gamle Televerksbygget i Grønnegata.

– Det har vært folk innom alle dagene vi har hatt åpent og det har endt med salg hver gang. At noen faktisk liker det vi lager så godt at de vil kjøpe det gjør oss ydmyke og stolte, forteller samboerparet.

Fra Løten til Borås

I butikken i byggets kjeller har de nå blant annet puter og andre tekstiler som Lundby står bak i tillegg til hennes egne abstrakte malerier. Hun har malt i mange år, men det er først relativt nylig at hun har begynt å selge verkene sine. Utover dette er det mulig å få kjøpt fotografier av relativt kortreiste motiver samt en del trearbeid. Kundene er stort sett lokale, men jammen har ikke noe fra deres portefølje havnet i Sverige også.

– Fra det som var brukt som kledning på en låve i Løten laget jeg tapasfjøler. Da varmebehandles treverket, pusses og påføres en hardvoksolje slik at det faktisk er godkjent til matservering. Vi legger jo ut det vi har på vår instagramkonto og plutselig fikk vi en forespørsel fra en tapasrestaurant i Borås. De ville ha 40 fjøler, så da var det bare å sette i gang produksjonen, sier Viberg og ler.

Gjenbruk og miljø

I varebeholdningen sin har de også stubber fra trær som er gjort om til bord, krakker eller fotskammeler eller hva nå kundene måtte ønske å bruke det til. Da er det ikke slik at Viberg fyrer i gang motorsaga og feller trær for fote slik at han skal ha litt å jobbe. Alt av trær som brukes er hogtsavfall, nedblåste trær eller lignende. Tapasfjølene ble som nevnt laget av bekledningsbord fra en låve som skulle rives. Det er altså gammelt og kassert som blir gitt nytt liv og et nytt bruksområde.

– Når noe skal rives så er jeg der. Det er et eldorado å plukke i slike hauger. Treverk kan se slitt og dårlig ut på utsiden, men er ofte like fint inni, sier Viberg.

De legger ikke skjul på at hobbyen også fungerer som en identitetsmarkør og et utrop.

– Vår holdning til miljø og gjenbruk skinner igjennom her. Man kan vel si at dette er en liten protest mot masseforbruket og vi ser jo at dette er noe folk bryr seg om, sier de.

Alt de lager påføres for øvrig en QR-kode slik at det er mulig å se hvor materialene er hentet fra eller akkurat hvor et bilde er tatt.

Mediyoga

Med heltidsjobber og familiære forpliktelser er det selvfølgelig grenser for mye samboerparet klarer å produsere.

– Det går litt i rykk og napp, men vi er opptatte av at det skal være lystbetont, sier de.

Det er også mulig for folk å komme med bestillinger innenfor rimelighetens grenser.

– Det er gøy med kreative bestillinger, forteller de.

Lundby er dessuten i ferd med å utdanne seg til mediyogaterapeut og kommer til å praktisere dette i lokalene.