Se videoen nederst i saken!

– Nå er vi spredd overalt. Jeg hadde aldri trodd at videoen vår skulle få så mange visninger, sier Børstad-eleven Hedda Lie Nordahl-Hagen.

Instagram-trend

Det startet med lærer Martin Svennæs' private treningsinteresse:

– Jeg er opptatt av en treningsform der en kun bruker egen kroppsvekt. Det er veldig effektivt: Man trenger ikke noe utstyr og er man dyktig så vil man raskt kunne få resultater, forteller Svennæs.

Utenfor skolen er det kommet en såkalt Tufte-park, der ulike stativer gjør at man kan gjøre et utall øvelser.

– Parken inspirerte meg til å tenke på trening. Og i tillegg har jeg begynt å følge en Instagram-treningstrend, kalt «14daycalisthenics».

Her setter nettkjendisen Ryan Scott opp et program med 14 egenvektsbaserte styrkeøvelser som skal utføres daglig.

– De som utfører øvelsene filmer seg selv i 60 sekunder. Oftest er det en og en, så jeg tenkte at det hadde vært morsomt å få med mange på en video, slik at vi fikk rekordmange repetisjoner og øvelser i ruta.

Svennæs ville motivere elevene i klasse 9B ekstra, og laget derfor en video med ungdommene.

– Det viste seg at Ryan selv likte dette så godt at han mailet oss og delte videoen med andre.

«Please watch. This video made my day. This is wonderful», skriver Scott i innlegget på sin Facebook-side.

– I løpet av et par dager har videoen fått over 10.000 avspillinger, og Ryan har delt videoen også på Facebook. Gøy for ungdommen, som lever for «likes» og «views» og alt det andre, sier Svennæs.

Funksjonell styrke

Han mener treningen har vært motiverende og løftet miljøet ved skolen. Han vil rose elevene, som har vist stor iver etter å være med på treningsopplegget som han selv holdt på med på fritiden:

– Jeg er bare en glad amatør som gjerne vil gjøre noe sammen med ungdommen. De tar tilvenningen til treningen utrolig raskt og øver inn øvelser. Ja, de har vært kjempeflinke!

– Og jeg får testet på andre ting som jeg liker å gjøre selv, sier Svennæs og smiler.

– Målet mitt er å gi elevene en øvelsesbank og samtidig håper jeg at man finner litt glede i egenvektstrening. Særlig guttene på skolen, som begynner å komme i en alder der det er om å gjøre å løfte tungt for å få så mye muskler som mulig. En kan løfte så mye en vil i benkpress for min del, men i det daglige betyr det vel så mye å ha en god funksjonell styrke og sterk kjerne, sier Svennæs.

Jakob Attila Szabo Baran, August Aasgaard Jenssen, Hedda Lie Nordahl-Hagen og Matylda Koryl demonstrerer noen øvelser for avisen:

– Det fungerer. Man får gjort veldig mye uten å bruke vekter, sier August.

Elevene på Børstad i unikt treningsprosjekt.