Rita Elisenberg (47) begynte med personlig trener i 2017, og angrer på at hun ikke startet før.

– Det har forandret livet mitt, sier hun.

Stor framgang

Rita Elisenberg trenger fire til fem ganger i uka etter at hun begynte med personlig trener. Hun har hatt stor framgang siden hun begynte å trene styrke sammen med personlig trener i februar i fjor.

– Jeg har trent på Espern i mange år, men det var først i fjor jeg begynte med PT og styrketrening, for det virket litt langt unna hva jeg trodde passet for meg. Markløft, benkpress og knebøy med vekter hadde jeg aldri prøvd før. Men med gode kostholdsråd i tillegg, har jeg gått ned i vekt, og blitt mye sterkere i kroppen. I starten klarte jeg 30 kg i knebøy. Nå er det over 80, og jeg hadde aldri oppnådd det på egen hånd, forteller hun.

Selv om personlig trener er kostbart, synes likevel ikke Elisenberg at det er dyrt.

– Det er lite som er for dyrt når det gjelder å ta vare på helsa si. For et år siden peste jeg meg opp trapper. Nå spretter jeg opp. I tillegg har jeg kvittet meg med mye stress og indre uro. Jeg overdriver ikke når jeg sier at det har forandret livet mitt.

Klokkeslett

Ingeborg Vesterås Øveraasen er ansvarlig for personlige trenere på Espern, og kan bekrefte at Rita Elisenberg har valgt en måte å trene på som er i tiden. Hun forteller gruppetrening og individuell trening blir stadig mer populært, i tillegg til timer i sal.

– Det handler nok om at vi har mindre tid til rådighet, så når vi finner tid til å trene, vil vi ha mest mulig effekt av det. Og da hjelper det å forplikte seg til et tidspunkt, og ha noen som ser innsatsen din, og som kan hjelpe deg å gjøre øvelsene riktig. Ros og pisk er like viktig,.

Trening i mindre grupper er også populært, forteller hun. Styrketrening i mindre grupper, grupper med slynger, intervalltrening på tredemølle med coach, og spinning holder fortsatt stand blant de mest populære treningsformene.

– Men også de myke treningsformene, som pilates og yoga i ulike utgaver blir fort fylt opp, sier Vesterås Øveraasen.

– Blir ikke støttemedlemmer

Stijn Dubbelman på Fønix CC Stadion bekrefter at gruppetimene er blitt populært igjen blant hamarsingene.

– Det er artig å se at gruppetimene er tilbake, og det tror jeg vil fortette. Folk har dårlig tid, og med gruppetimer får de en effektiv treningsøkt, med høy intensitet og kortere varighet, og med en kombinasjon av styrke og kondisjon. Og så er det jo morsommere og kanskje mer forpliktende å trene sammen med andre.

Han gleder seg til å se folk strømme til treningssentrene nå i januar, og mener det er en myte at det først og fremst rekrutteres støttemedlemmer med nyttårsforsetter som de har glemt før februar er omme som kommer nå. Han har nemlig undersøkt medlemmene sine før jul.

– Til min store overraskelse fant jeg at 75 prosent av dem som meldte seg inn i januar 2017 fortsatt var aktive i november og desember, sier han fornøyd.

– Hos oss er det i hvert fall ikke slik at de gir seg før påske.

– Trening er jo moro! Det er glede som gjør at du trener 47 uker i året, mener han.