(Østlendingen)

– Dette er treningsmaskiner som går helt av seg selv, men som trener effektivt all kjernemuskulatur, sier Espen Berntsen i det nyåpnede treningssenteret, Feelgood Hamar.

Her er det uformelt. Her skal man kunne komme som man er, med joggedress eller vanlige klær

Espen Berntsen, Feelgood Hamar

Bortgjemt senter

– Det er jammen ikke lett å forklare folk hvor vi ligger, sier Berntsen og smiler.

Det nye senteret kunne lett ha blitt en av byens best bevarte hemmeligheter, for det ligger godt skjult i en bakgård.

Adressen er Torggata 72, og fra vinduene kan man så vidt skue ut til Lierbakken og Triangelgården.

Lokalene er grå og lilla. Og lilla er gjennomgangsfargen til en av de hurtigst voksende treningskjedene i Norge, Feelgood.

Det er en kjede som ble startet opp blant annet Christian Bache i den engelske treningsutstyrsprodusenten Shapemaster. Med seg har han også TV-personligheten Truls Nebell og Knut Ole Kopland.

Den aller første Feelgood-drifteren var Knut Laache, som i en alder av 73 år startet opp sitt senter. Og nå har Hamar fått sitt eget senter, i 100 kvadratmeter nyoppussede bakgårdslokaler.

19. januar kom Feelgood-ambassadør Vibeke Skofterud opp til Hamar sammen med kjedeledelsen og dro i gang senteret, som da ble senter nummer 17 i Norge. Nå er kjeden oppe i 21 sentre spredd utover hele landet.

– Vi ville til Hamar, for vi skal etablere oss over alt, vi! Vi ser ikke på oss selv som et treningssenter, men et aktivitetssenter for folk som vil reaktivere seg. Vi skal få Norge i bevegelse, sier gründer og daglig leder, Truls Nebell.

Men i Hamar ble oppstarten ble litt mer trøblete enn Berntsen hadde sett for seg:

– Det var noe papirarbeid som hang igjen, slik at vi måtte stenge igjen ganske raskt for å få alle formalia i orden. Nå er endelig alt på stell og vi har reåpnet senteret, sier Berntsen.

Han er 41 år, bosatt i Elverum og ny franchisetaker i Feelgood Hamar. Tidligere fotball- og håndballspiller i Elverum, men ingen erfaring fra treningsbransjen:

– Jeg har jobbet med catering på Gardermoen, men det tærer på å stå opp klokka 03 om natta for å rekke jobben hver dag. Pendlingen kan være ganske utmattende. Målet mitt er å få nok medlemmer slik at jeg skal kunne korte ned arbeidsdagene mine, og kun pendle mellom Elverum og Hamar, forklarer Berntsen.

– Ikke overbelastning

Ved hjelp av de selvkjørende treningsmaskinene fra Shapemaster kjører kjeden sin markedsføring mot eldre, utrente og folk med sykdom eller funksjonshemninger.

– Vi mener at apparatene våre sikrer medlemmene mot overbelastning. På et vanlig treningssenter så er det lettere å løfte feil, sier Berntsen, og demonstrerer en maskin som er formet som en benk. Den beveger seg i det tempoet som brukeren bestemmer seg for, og trener rygg og magemuskulatur.

Kjeden mener at det holder at brukerne kjørere en økt hver maskin på tre og et halvt minutt. I løpet av en halvtime skal hele kroppen være trent.

Nebell på hovedkontoret fnyser av kritikere som mener at selvkjørende treningsapparater ikke gir god trening:

– Da elsykkelen ble lansert så holdt folk på å le seg i hjel. Men det har jo vært en fantastisk greie for å få folk i aktivitet. Når du kommer opp i årene så mister man litt evnen til å kommunisere med musklene. Disse apparatene sørger for at man får kontraksjoner i muskulaturen, og dermed er man i gang med å bevege seg. Blodet strømmer ut i kroppen og små betennelser forsvinner. Og da begynner kundene våre å miste vekt og få andre helsegevinster, sier Nebell.

Berntsen utdyper:

– Folk med fibromyalgi, MS eller slagpasienter vil ha særlig stor nytte av apparatene. Men også folk som synes det er en terskel å oppsøke et vanlig treningssenter. Her er det uformelt. Her skal man kunne komme som man er, med joggedress eller vanlige klær. Behovet for fænsy tights eller dyre joggesko er ikke til stede, sier Berntsen og smiler.

Senteret er åpent hele uka. De som melder seg inn kan starte treningen allerede fra klokka 07 om morgenen. Klokka 22 på kvelden stenges dørene.

– Man låser seg inn ved å dra bankkortet sitt i døra.

– Og da blir man samtidig belastet for medlemskapet?

– Hehehe. Nei, det er bare knyttet ID til bankkortet. En sikkerhet for oss, for da kan vi se hvem som har vært her, sier Berntsen, som kan fortelle at lokalene vil være bemannet under normal arbeidstid fra mandag til fredag.

Berntsen er spent på mottakelsen:

– Å starte opp og drive sin egen bedrift er veldig spennende. Det blir en litt annerledes hverdag enn jeg har vært vant til. Men foreløpig har jeg ikke turt å si opp jobben på Gardermoen. Må se an litt hvordan mottakelsen av Feelgood Hamar blir, men magefølelsen er god. Får jeg 40 medlemmer så går jeg «break-even» og kan leve av senteret.

– Alt over det er bonus.