25. november i fjor nøyaktig kl. 12 sprettet Christian «Bobby» Vold champagnen for å markere åpningen av Matkvartalet. Med den var en møysommelig byggeprosess tilendebrakt og Hamar hadde fått sin urbane matoase som man vanligvis må til storbyer for å finne. Befolkningen har hyllet prosjektet og vært flinke til å benytte seg av de ulike aktørene som utgjør Matkvartalet. Men man kommer ikke bort fra at pandemisituasjonen har gjort driften utfordrende.

– Det er liten tvil om at nedstengningene har vært tøffe og dette har så klart lagt en demper på omsetningen. Koronaen har ligget og ligger delvis fortsatt som et spøkelse i bakhodet på mange og i serveringsbransjen har man merket at folk har vært litt reserverte, sier Vold.

Dette til tross, Matkvartalets samlede omsetning ble relativt pen det første året.

– Sommeren ble kjempebra, og den bidro til en samlet omsetning på om lag 30 millioner. 2022 blir forhåpentligvis vårt første år med normal drift og da satser vi på å havne på ca 40 millioner, sier han.

Kunne trolig ikke gjort det nå

Matkvartalet var opprinnelig ment å åpne på sommeren i fjor, men det å restaurere gamle bygg byr gjerne på uforutsette utfordringer, så prosjektet ble noe forsinket. Sett utenfra kunne det også virke dristig å ta en kostnad i denne størrelsesordenen midt under en pandemi, men Vold er glad for at han ikke la prosessen på is. Det kunne nemlig blitt så dyrt at det er høyst tvilsomt at Matkvartalet i det hele tatt ville blitt noe av.

– Med tanke på prisøkningen på materialer, frakt og lignende ville det fort blitt 40-50 prosent dyrere å bygge nå. Da ville det trolig ikke vært bærekraftig, forteller Vold.


Ikke sett det beste ennå

Det blir selvfølgelig en liten markering forbindelse med jubileet. Kommende helg blir det livemusikk i bakgården.

– Og vi har jo markert det i den forstand at vi akkurat har åpnet ny butikk, sier Vold og peker på Schønberg Kolonial & Osteforretning.

– Butikken har fått en god start og har hatt veldig bra omsetning de første dagene, sier Vold som også er veldig fornøyd med et av de andre grepene som nylig er gjort på Matkvartalet.

– På Staslin er det nå gjort forandringer i inngangspartiet slik at kapasiteten i butikken nå er triplet, forteller han.

Og denne type forandringer er det kanskje ikke siste gang man ser på Matkvartalet.

– Det må noen justeringer til undervegs. Det gjelder også når det gjelder leverandørene. Vi har plass til 13 aktører og her vil det bli en naturlig rullering. Vi stiller krav til en viss omsetning. Dessuten er det viktig for oss at det hele tiden skjer noe, at det ikke blir statisk, sier Vold.

De siste månedene har det blant annet vært både ølsmaking og vinsmaking på Matkvartalet, og begge deler har vært braksuksess. Med dette har man sett en økning i bruksområder der og det er mer i vente.

– Vi har ikke sett det fulle potensialet på Matkvartalet ennå. Ikke engang i nærheten, avslutter Vold.