Gå til sidens hovedinnhold

Trygg Trafikk med oppfordring: – Klipp hekker og busker

Skolestart er rundt hjørnet. Trygg Trafikk ber folk om å klippe hekker og busker for å unngå farlige situasjoner i trafikken.

– Vegetasjon som hindrer sikten kan føre til farlige situasjoner i trafikken. Folk som bor langs trafikkerte veier må klippe hekker og busker på eiendommene sine – av hensyn til egen og andres sikkerhet. Om en uke starter ungene på skolen igjen og vi ønsker at flest mulig skal gå og sykle, sier Marianne Mittet Solbraa, regionleder i Trygg Trafikk Innlandet, i en pressemelding.

Ansvar for egen eiendom

Høye, tette hekker ved avkjørsler eller store greiner som henger ut i vegkryss kan gjøre det svært uoversiktlig for både bilister, syklister og gående, og Trygg Trafikk skriver at dette er en økende utfordring nå i sommermånedene.

– Å sørge for fri sikt langs vegene er så viktig at ansvarsforholdene er nedfelt i vegloven. Det er du som bor langs vegen som er ansvarlig for å klippe hekk og busker på eiendommen din slik at det er god sikt ved vegkryss og ved avkjørselen. Mange må også krysse gang- og sykkelveg for å kjøre ut på bilvegen. Da er det spesielt viktig at hekker, trær eller gjerder ikke hindrer sikten, slik at du oppdager andre trafikanter i tide til å stoppe, sier Solbraa.

Ikke høyere enn 50 cm

– Når du står fire meter inn i avkjørselen din skal du ha minst tjue meter fri sikt i hver retning langs gang- og sykkelvegen og i 30-sone. Hekk og gjerde skal heller ikke være høyere enn femti centimeter ved avkjørselen din.

Nå håper Trygg Trafikk at folk flest tar en titt på egen eiendom og bidrar til fellesskapet gjennom en tryggere trafikkavvikling for alle.

– Og vi i Trygg Trafikk er ikke minst opptatt av at barn og ungdom skal få en trygg skoleveg, avslutter Mittet Solbraa