Gå til sidens hovedinnhold

TV-profil Kåre Magnus Bergh viser fram malerier på Kunstbanken: – Får litt prestasjonsangst

Kåre Magnus Bergh er nok for de fleste kjent som programleder, men er opprinnelig utdannet billedkunstner. Nå er han «hjemme» på Hamar i forbindelse med utstillingen «Verden som den føles» som vil bli stående på Kunstbanken gjennom sommeren.

Bergh som er oppvokst på Hamar er kanskje aller mest kjent for programlederrollen i Stjernekamp som han har hatt siden oppstarten av programmet i 2012. I tillegg til dette har han også ledet Melodi Grand Prix hvert år siden 2015. Før dette var han blitt kjent som programleder både for barne-TV, Idol og Kvelden før kvelden. Han er imidlertid utdannet maler blant annet i Oslo, Frankfurt am Main og Kunsthøgskolen i Bergen. Han har holdt flere separatutstillinger, men det begynner å bli lenge siden den siste. Sammen med Jon Arne Mogstad, Patrik Entian, Hanna Høiness, Bente Louise Aas og Ingvild Kjær Tofte er han nå altså aktuell med sommerutstillingen «Verden som den er» med åpning lørdag 5. juni. Utstillingen vil bli stående til 15. august. Bergh synes det er moro å komme tilbake til hjembyen for å vise fram kunsten sin.

– Det er første gangen jeg stiller ut noe på Hamar og det er veldig morsomt, men også litt skummelt. Man får gjerne litt prestasjonsangst når man skal vise fram noe på hjemmebane, sier han.

Har funnet en balanse

Med seks års kunstutdannelse var det i utgangspunktet ikke en supereksponert rolle i rikskringkastingen han så for seg og disse motpolene kjentes litt problematisk for Bergh i starten, men nå har han funnet seg en arbeidsmodell som han synes fungerer.

– Jeg jobber bolkvis med kunsten og det synes jeg fungerer godt. Jeg har prøvd å være i atelieret parallelt med intensive TV-prosjekter, men det har bare ført til frustrasjon, sier han.

Nå klarer han å nyttiggjøre programlederrollen når han er i kunstmodus. Og kanskje litt omvendt.

– Jeg føler meg heldig som har et bein i TV-verden og noe av tematikken derfra prøver jeg å dra med meg videre når jeg jobber med kunst. Jeg kan få gode ideer i perioder hvor det er mye TV-jobbing og det kverner rundt i hodet. Det gjør at jeg har en klar plan når jeg først kommer i atelieret og er ganske effektiv når jeg setter i gang, sier han.

– Det er et schizofrent yrkesliv jeg har. Det er jo ikke uvanlig at kunstnere har en bijobb for at det skal gå rundt, og det har for så vidt jeg også. Forskjellen er at min ekstrajobb er litt mer synlig, sier han og ler.

Stadig på Hamar

Nå har han fylt opp det ene rommet i Kunstbanken med sine malerier. Her har han brukt tekstilmaling på silke, en risikofylt malerprosess. Når valget først er tatt der er det irreversibelt, muligheten for korrektur og justering er minimale.

– Dette er sammenlignbart med livet på TV-skjermen. Det som sies er sagt, sier Bergh som til stadighet er på hjemlige trakter.

–Jeg har jo foreldrene mine på Hamar, så jeg er her relativt jevnlig. Nå har det jo vært litt utfordrende med tanke på koronasituasjonen, men jeg prøver å ta en tur innom Kunstbanken når jeg er i byen, avslutter han.