Der Kappahl tidligere holdt til er det i ferd med å skje noe, og det vil altså fortsatt dreie seg om klær. Denne gangen brukte klær og 20. februar vil de drøyt 230 kvadratmeter store lokalene være fylt opp av klær og systasjoner. Det er UFF som skal stå for driften av butikken og vil snarlig sette i gang ansettelsesprosessen.

Første i sitt slag

Denne type butikk som kombinerer utsalg, utlån av symaskiner og etter hvert kurs er den første i sitt slag i Norge og ansvarlig for medier og kommunikasjon i UFF, Sara Bjareng, er veldig fornøyd med det nye samarbeidet.

– Vi er veldig glade for at Sirkula ville åpne sammen med oss. Vi har erfart fra butikkene våre tidligere at det er mange som finner klær de liker, men som trenger tilpasninger. Da får de gjerne råd fra våre ansatte om hva de skal gjøre, men det er veldig mange som ikke kan sy. Her kan vi lære dem det også, sier Bjareng.


Samarbeidskonseptet blir det første av sitt slag i Norge og den første UFF-butikken utenfor Oslo. UFF samler inn klær fra hele Norge, blant annet på Sirkula sine gjenvinningsstasjoner, og klær fra hele landet vil finne veien til butikken på Torghjørnet

Vil senke terskelen

Det å sy om og redesigne klær er noe som blant andre Jenny Skavlan har hatt suksess med, men dette er noe de fleste kan mestre og nå håper konseptutvikler i Resirkula, Maria Sætersdal Remøe, at flere skal begynne med dette.

– Det vi ønsker å oppnå med dette konseptet er å inspirere folk til å begynne å sy og gjøre terskelen lavere for å prøve det ut, ved at vi har maskiner man kan prøve seg frem på og kurs hvor man kan lære. Vi ønsker også å bidra til at flere folk velger å handle brukte klær, noe de også forhåpentligvis vil gjøre hvis det er lettvint å fikse eller gjøre om på plagget med en gang. I en bruktbutikk finner man ofte et unikt plagg som kan være i helt feil størrelse eller fasong. Da er det fint om man lett kan sy det om så man får brukt det, sier Sætersdal Remøe.

– Vi tror dette tilbudet vil bli et fint supplement til tilbudene for gjenbruksklær som allerede er etablert på Hamar og vi tror og håper interessen for å sy er stor og at det er et tilbud folk vil benytte seg av, legger hun til.

Håper å treffe de unge

Før åpning 20. februar vil butikken fylles opp med om lag 2000 plagg som vil passe for alle aldersgrupper. Bjareng og Sætersdal Remøe tror riktignok at butikken kan få mange unge kunder med tanke på at PS Dans og Cafe UNO er nærmeste naboer i bygget.

– Dette er tilbud unge forhåpentligvis vil være interesserte i og vi ser jo at det har blitt en veldig mye større interesse for dette med gjenbruk og redesign de siste årene. Dette har fått en langt høyere status og med Cafe Uno og PS Dans som nærmeste naboer håper vi at de samme folkene som er der også vil besøke oss, sier Bjareng og Sætersdal Remøe.

Planen er å ha åtte stasjoner med symaskiner fra oppstarten og øke antallet i takt med behovet og mildere koronarestriksjoner.

– Vi har høye forventninger til at dette blir godt tatt imot og vi ville ikke startet dette om vi ikke hadde hatt trua på konseptet, sier de.