Gå til sidens hovedinnhold

Ukjent dødelig sykdom bekymrer hundeeiere i Norge og Sverige

Artikkelen er over 2 år gammel

Minst 20 hunder kan være døde av sykdommen som har rammet Østlandet den siste tiden. Nå er en rekke hundearrangementer avlyst. Også i Sverige er man bekymret.

(Østlendingen)

Den ukjente hundesykdommen får også konsekvenser for Norske redningshunder (NRH), som bistår i lete- og redningsaksjoner. Organisasjonen ber hundepatruljer som deltar i være forsiktige under søk i områder hvor det ferdes andre hunder.

– Det kan i noen tilfeller gjøre at man bruker lengre tid på å finne folk som er savnet, sier beredskapsleder Stig Mebust til NRK.

NRH anbefaler at alle treninger og samlinger i østlandsområdet denne uken avlyses på grunn av sykdomsfaren. Samlinger i Telemark, Valdres og Østfold er allerede avlyst.

Også Hundeløpet Vom Dogrun, som skulle blitt holdt i Tønsberg i dag, er blitt avlyst, mens Drøbak Hundeklubb avbryter alle treninger etter virusutbruddet i Oslo, ifølge Akershus Amtstidende.

Tilfeller over hele Østlandet

Ifølge Norsk Kennel Klub er det påvist sykdomstilfeller i Hamar, Tynset, Moss, Hønefoss og Lørenskog, i tillegg til Oslo-området. Kennelklubben har anbefalt sine medlemsklubber om å innstille eller avlyse arrangementer hvor det vanskelig kan unngås kontakt mellom deltakende hunder.

Smitten kan også ha kommet til Trondheim. Klinikkleder Iselin Solnes ved Evidensia Trondheim Dyresykehus bekrefter til Adresseavisen at en syk hund hos dem nå sjekkes for smitten, men sier at de i utgangspunktet ikke tror det er samme smitte som i Oslo-området.

Svenske hundeeiere bekymret

Nyheten om hundedødsfallene har også nådd Sverige, og ifølge det svenske nyhetsbyrået TT har mange urolige hundeeiere kontaktet den svenske kennelklubben. Kennelklubben har som et forebyggende tiltak innført forbud mot at norske hunder deltar i utstillinger, tester eller konkurranser i Sverige.

– Beslutningen gjelder fram til og med førstkommende helg. Og vi fraråder svenske hundeeiere å dra til Norge på steder der flere hunder samles, sier pressetalsmann Hans Rosenberg i Svenska kennelklubben.

Også den danske kennelklubben har innført forbud mot norske hunder kommende helg.

 

Råd til hundeeiere etter sykdomstilfeller

På grunn av en uavklart situasjon og flere sykdomstilfeller anbefales alle hundeeiere å følge disse rådene:

  • Begrens nærkontakt med andre hunder.
  • Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur.
  • Unngå at hunden snuser mye i grøften hvor andre hunder har vært.
  • Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager blodig eller sprutende diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand hos din hund.
  • Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir. Parvoviruset kan for eksempel gi alvorlig tarmbetennelse.
  • Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs, bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses.
  • Ring veterinæren før du tar med deg hunden din på klinikken.

Kilde: Anicura, Mattilsynet

 

Mulig prøvesvar fredag

Det finnes ingen felles oversikt over sykdomstilfellene, men det antas at minst 20 hunder er døde så langt, opplyser veterinær Sasja Rygg hos veterinærkjeden Anicura i en pressemelding.

– Det er derfor for tidlig å si om det er noen sammenheng mellom disse tilfellene. Likevel er det flere likhetstrekk som gjør at vi anbefaler hundeeiere over hele landet til å ta sine forholdsregler, sier Rygg.

Det er tatt prøver av flere hunder, og noen av hundene er også obdusert. I tillegg sendes det ut spørreskjema til aktuelle dyreeiere for å få mer utdypende informasjon. Mattilsynet håper disse undersøkelsene vil gi svar på årsaken til sykdommen så snart som mulig, kanskje allerede fredag eller lørdag.

 

Les også

Luna døde etter blødende oppkast og diaré: Avkrefter at Tynset er rammet av dødelig hundesykdom

 

Blodig diaré

Sykdommen ble først oppdaget i Oslo-området.

– Symptomene for denne alvorlige sykdommen er blodig eller sprutende diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand. Oppdager du disse symptomene, oppfordrer vi hundeeiere til å kontakte veterinær snarest, sier Rygg.

Mattilsynet anbefaler nå generelt hundeeiere å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem. Når hunder luftes, bør de inntil videre ikke få hilse på andre hunder de møter.

I begynnelsen av august var det flere tilfeller av hunder som døde eller ble alvorlig syke i Bergens-området, men dette skal ha hatt sammenheng med at de drakk fra badevann som var algeforgiftet.

Kommentarer til denne saken