Gå til sidens hovedinnhold

– I kveld er det ikke sikkert ungdommene skal «over- natte sammen med venner»

Artikkelen er over 5 år gammel

Politiet oppfordrer foreldrene til å ta en ekstra prat med ungdommene sine og dobbeltsjekke at de skal være der de faktisk sier.

I kveld og natt til 17. mai er en av de største festkveldene for unge.

Mange mindreårige får i seg alkohol, kanskje for første gang, akkurat denne kvelden.

– Ikke et mål «å ta» flest mulig

Leder for ordensseksjonen ved Hamar politistasjon, politioverbetjent Audun Fremstad, sier til Østlendingen at det ikke nødvendigvis er det kriminelle ved at mindreårige får i seg alkohol de vil til livs akkurat i kveld.

– Vi er ute etter å ta vare på barna våre, ikke for å ta flest mulig av dem, slår Fremstad fast.

Tradisjonen tro har politiet knyttet til seg flere samarbeidspartnere i kveld og natt til morgendagen, blant annet Natteravnene og Røde Kors.

Av erfaring vet politiet at det i kveld vil bli store ansamlinger av mindreårige ungdom, på mer eller mindre kjente «festplasser» rundt omkring.

– Mange «festplasser» går igjen fra år til år, mens noen nye stadig kommer til. Politiet har øyne og ører åpne og forsøker å finne alle de plassene de unge gjemmer seg bort, sier Fremstad.

Flere til sjukehus

Politiet ser det som en fordel av flere fester annonseres i sosiale medier.

– Målgruppen vår i kveld er de mindreårige. Er du under 18 år, har du ikke lov til å drikke alkohol. Er du fersk, og debuterer for tidlig, kan det gå galt, sier Fremstad og fortsetter:

– Det har hendt at vi har funnet folk vi må ta hånd om og kjøre til sjukehuset. Noen drikker og blir fort slitne og ligger rett ut. Det er mange vanskelige balanseganger vi møter i kveld og natt til nasjonaldagen. Derfor er det fint at Røde Kors er med på laget, sier Fremstad.

– Ikke kjøp til mindreårige

Selv om politiet følger med selv, ønsker de tips fra publikum dersom de blir kjent med planlegging av «bekymringsfulle festligheter».

Politiet minner også om at langing av alkohol til mindreårige er kriminelt og at det medfører straffansvar.

– Vi vet at det forekommer og at de som langer gjerne tjener litt ekstra på å kjøpe alkohol til mindreårige. Slike tilfeller blir anmeldt og langeren blir bøtelagt, advarer Fremstad.

Helt ned i 12-årsalderen

Han sier at de har hatt tilfeller hvor de har kommet i kontakt med berusede ungdommer helt ned i 12-årsalderen.

– Det er svært uheldig og langt ifra ønskelig, men det er heldigvis sjeldent at de er så unge. Det er først rundt konfirmasjonsalderen at de er «ute og svaier» litt, sier Fremstad.

– Dobbeltsjekk hvor ungdommen er

Han oppfordrer foreldrene til å ta en ekstra sjekk og ikke minst snakke med ungdommene i dag og før de eventuelt drar hjemmefra i kveld.

– Hvis ungdommen din sier at han eller hun skal overnatte hos en venn eller venninne, kan det godt være at den vennen eller venninnen har sagt at han eller hun skal overnatte hjemme hos deg. Dobbeltsjekk at ungdommene faktisk er der de sier at de skal være. Ta en telefon til foreldrene til de dine barn sier at de skal være hos i kveld, oppfordrer Fremstad.

Selv om det også forekommer tilfeller av hasj-rusede mindreårige ungdommer på kvelder som i kveld, er det stort sett alkohol det går i.

– Tradisjonen tro. Alkohol er overrepresentert på kvelder som dette, sier Fremstad.

– Ligg unna festplassene

Politiet i Hedmark har styrket bemanningen i kveld, for å forebygge ordensforstyrrelser og andre straffbare forhold. Spesielt med fokus på ungdomsfestene.

– Ungdom under 16 år oppfordres til å holde seg unna disse ansamlingene. Nettopp fordi vi vet at det er mye beruset ungdom der, sier Fremstad.

– Ikke like mye ungdomsfyll i Elverum

Også i Elverum har de økt fokus på ungdomsfyll på kveldstid 16. mai og natt til nasjonaldagen.

– Gjennom åra har vi sett ansamlinger av ungdom rundt Sagtjernet og i sentrum, men jeg vil ikke si at det er noe stort problem.

Det sier fungerende politistasjonssjef i Elverum, Ove Osgjelten, til Østlendingen.

Han sier at ungdommens festvaner akkurat denne kvelden og natta har blitt bedre, etter hvert som åra har gått.

– Hamar har nok mer trøkk på dette enn det vi har, sier Osgjelten.

Når det er sagt, understreker han at dette ikke er noe fasit for hvordan kveldens og nattens fest blir.

– Det vet vi jo aldri på forhånd. Vi har økt fokus på dette i kveld og natt vi også, men vi har ikke satt inn ekstra mannskaper for å håndtere situasjonen. Utefester generelt er jo væravhengig. Blir det bra vær, er flere folk ute. Også ungdom, sier Osgjelten.

I Elverum har politiet tett samarbeid med Natteravnene, men ikke Røde Kors slik som de har på Hamar i kveld og natt.