– Gjør man ingenting så forurenses jordkloden vår mer og mer helt til vi alle dør, sier Hoberg-eleven Nora Huggins, med plakaten «Bruk hodet. Vi har bare en klode!»

– Vi er besteforeldre, og vi støtter dere! sier Inger-Beth Sandham, leder interimsstyret for det nye lokallaget til Besteforeldrenes Klimaaksjon (BKA), til den unge aktivisten.

Første markering

Overfor Hamar Dagblad utdyper hun:

– Vi besteforeldre støtter barna og de unges klimaaksjoner, og dette er den første markeringen vi er med på!

Besteforeldrene var iført røde solhatter, og sto side om side med de unge aksjonistene:

– Hovedfokuset vårt er den globale oppvarmingen, og vi vil påvirke politikere for å ta de rette valg. Og nå haster det!

På nettsidene til aksjonen står det å lese: «Besteforeldrenes klimaaksjon er et tverrpolitisk nettverk av engasjerte besteforeldre og andre som er sterkt bekymret for våre barnebarns fremtid».

Dette var forøvrig tredje gang at skoleelevene i regionen streiket for klimaet utenfor Hamar rådhus.

– For oss har det vært en interessant uke. Nå har miljøvern fått mye oppmerksomhet. La oss håpe at det fører til handling, sier Markus Refsdal, fylkesleder i Hedmark Natur og Ungdom.

– Det begynte med at vi malte sykkelveg og slagord gjennom Strandgata, og vi fikk høre fra ordføreren at nå skal det realiseres. Det er jo en seier for oss.

Thunberg-effekt

Og Greta Thunbergs FN-tale mandag dro i gang en serie begivenheter.

– Talen ble snakket om og debattert over hele verden. Også har man vært igjennom en internasjonal uke for klimaet i hele verden, der millioner av barn, ungdom og voksne har streiket. Derfor streiker lokalt i Hamar og Elverum, sier Refsdal.

– Hva er grunnen til at dere fortsetter å streike?

– Vi må være med og vise motstand mot dem som ødelegger klimaet, og det må gjøres i alle byer og lokalsamfunn i hele verden, sier Refsdal.