Baker jubilerer med storutstilling

Jan Baker fyller 80 år på lille julaften. Men først skal han fylle Hamar Sagbladfabrikk med sine fargerike og underfundige malerier.

DEL

Bla i bildene over for å se flere motiver.

Store og små bilder henges opp på veggen inne i Sagbladfabrikken, signert en av de aller største kunstnerne som regionen har fostret, Jan Baker. Opprinnelig fra Stange.

Bobleplast rives av før maleriene monteres opp:

– Bobleplasten skjuler de dårlige bildene, sier Baker og smiler lurt.

På sidelinjen står en tilfreds Håkon Samuelsen fra Hamar Sagbladfabrikk og ser at arbeidene til Baker henges opp:

– Det er en stor ære og glede å få presentere Jans jubileumsutstilling, som kommer hit først. Han har en stor plass i manges hjerter i denne regionen, men han er også utrolig populær i hele landet vårt. Han har viet et langt liv til kunsten. Hele ni av hans arbeider er innkjøpt av Nasjonalgalleriet.

Byttet navn

Han het egentlig Jan Johnsen, men han var sønn av bakeren på Stange.

– Faren min ble kalt Johan Baker, så det gikk mange år før jeg visste at jeg het Johnsen. Og under kunstutdannelsen begynte de å kalle meg «Baker'n» for moro skyld. Jeg debuterte på Høstutstillingen med to bilder, der sto signaturen: «Jan Baker», sier han og humrer.

Bare 29 år gammel opplevde Baker at hans verk innkjøpt til Nasjonalgalleriet, og bildene hans fikk henge ved siden av Edvard Munch.

– Det er jeg stolt av.

Jan lager en historie rundt ethvert bilde som tas fram:

– Dette bildet er en kunstmaler. Det er noe kjent med han. Modellen ville ikke denne dagen, og maleren fortviler over at modellen protesterer. På gulvet står en flaske hvor det står «ren terpentin», men han lyver til kona. For i flaska er det brun bitter...

Et annet bilde viser kongens fortjenestemedalje i gull, som Baker har fått i virkeligheten.

– Medaljen er montert på en sydukke, for maleren er ikke sikker på om han fortjener medaljen. Men hunden passer på. Og fuglene som flyr forbi gir blanke i nakne damer og gullmedaljer.

– Dette er «Kreditorene» og deres innmarsj. De er store i kjeften, av og til. Det kan se ut som om de er kommet til en kunstner, for kunstneren har satt ut noen bilder. Han som går foran snakker høyt og bestemt, også er det en som ikke sier så mye. Og til slutt går fyren som var gift en gang, har to døtre og er skapdranker. Men, han er pen i tøyet, sier Jan.

– Dårlig forhold til kreditorer?

– De er jo ute og går.

Jan stopper opp ved en general uten ansikt.

– Mange som er store i kjeften av militære, politikere og fredspriskandidater, sier Baker.

Og et bilde viser to søstre. De to ansiktene som stirrer mot oss er ikke spesielt vakre.

– Jeg lagde illustrasjoner til Tor Åge Bringsværds bok, «Reisen til verdens ende». Det er døtrene til Loke, noen ordentlige purker som man ikke kunne stole på. Men det er mange som sier at de kjenner seg igjen i bildet, forteller Baker.

Åpnes lørdag

Et annet bilde viser en sykkel parkert utenfor noen fabrikklokaler.

– Dette er en gammel fabrikk. Fabrikken er nedlagt, men han som eier sykkelen sørger så fælt over fabrikken at han sykler ned hver dag og låser seg inn.

– Du er veldig produktiv, selv om du nærmer deg åtti?

– Ja, en må holde på.

Utstillingen åpnes lørdag klokka 13 ved Stanges kultursjef, Solbjørg Tveiten.

Musikk ved sakofonist Kasper Skullerud Værnes.

Utstillingen blir stående fram til 3. november.

Artikkeltags