Gå til sidens hovedinnhold

Uventet oppsving for Holland Foto: – Det er nok mange som rydder mye i gamle bilder om dagen

Da samfunnet ble delvis nedstengt i vår fryktet Per Holland at det kunne være slutten for den tradisjonsrike fotobutikken. At denne perioden skulle avstedkomme høyere oppdragsmengde så han ikke komme.

Det begynner å bli langt mellom fotobutikker i landet, mye på grunn av at folks behov for fysiske bilder er blitt mindre med årene i tillegg til at folk i langt mindre grad kjøper kameraer. Mange kjøper uansett disse hos store elektronikk-kjeder og dette har i sum slått beina under fotobransjen.

Holland Foto i Strandgata har holdt stand gjennom bransjens nedgangstider, men da pandemien la en klam hånd over landet i mars så ikke Per Holland veldig lyst på framtida.

– Vi var nok litt bekymret en liten stund da, forteller han.

– Mange rydder nok mye

Det gikk derimot ikke lenge før Holland begynte å merke en klar økning i trafikken i butikken.

– Vi har hatt mye å gjøre gjennom tiden med pandemien og vi er langt mer optimistiske nå. Vi fikk en uventet oppsving i antall kunder, forteller Holland.

Behovet for noe å pusle med gjorde utslag på mange områder da landet var delvis nedstengt i vår og sommer. Mange ønsket å pusse opp, i lange perioder var det ikke et puslespill å oppdrive og friluftsutstyr ble solgt i enorme kvanta. Enkelte brukte tydeligvis også tiden til å ta bilder og fant endelig tid til å organisere dem.

– Det er nok mange som rydder mye i bilder de har tatt og kommer hit for å få dem framkalt. For en stund siden var det ei her som hadde 2700 bilder på telefonen som hun kikket gjennom her, sier Holland.

Folk vil ha album

For noen år siden kom det digitale rammer hvor det var mulig å få opp et visst antall bilder, og dette kunne minne om framtida innen privat bildelagring- og visning.

– Dette var bare et blaff og det er ingen som kjøper dette lenger, sier Holland.

Teknologien danker nemlig ikke ut det fysiske formatet her.

– Det er fortsatt mange som ønsker seg helt vanlig fotoalbum og vi ser i større grad enn tidligere at ungdom ønsker å ha papirbilder av venner. Det synes vi er veldig hyggelig. Dette med papirbilder går aldri helt av moten, sier han.

Flere hobbyfotografer

Holland Foto har eksistert i 52 år og den tendensen han nå ser har han sett en gang tidligere.

– Da det var økonomiske nedgangstider i Norge på 80-tallet blomstret fotobransjen opp. Folk vil uansett ha noe å drive med og fotografering er i utgangspunktet en veldig billig hobby. Nå virker det som foto som hobby har fått en oppsving og det er en del innom her for å kjøpe skikkelige fotoapparater. Det er lett å kjøpe det på nettet nå om dagen, men mange er avhengig av litt veiledning for å bruke kameraet optimalt. Jeg tror vi scorer på å yte den type service, sier han.

Jobben som fotograf har derimot blitt litt mer skadelidende for Holland enn butikkdriften.

– Jeg tar inn en og en person i fotostudioet i butikken, men jeg drar ikke ut til barnehager og skoler for å ta bilder nå.