Gå til sidens hovedinnhold

Sykehjemmet som forsvant

Artikkelen er over 6 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er 31. mai 2011. Hamar Arbeiderparti har innkalt til pressekonferanse på Prestrudsenteret i anledning av at partisekretær Raymond Johansen er på besøk. Sentralt står presentasjonen av en av Hamar Aps "hjertesaker"; garantert sykehjemsplass til alle som trenger det.

- "Dersom jeg blir ordfører til høsten garanterer jeg full sykehjemsdekning i løpet av fire-årsperioden", sier ordførerkandidat Morten Aspeli. Og legger til: "Det betyr i realiteten at vi er nødt til å bygge et nytt sykehjem.... Det vil ta omtrent tre år" Hamar Arbeiderblads journalist kaller det -med rette- "valgkampens største og mest ambisiøse valgløfte", det innebærer bygging av 50 sykehjemsenger.

Nå skriver vi 1. september 2015. Siden Morten Aspeli og Ap tok over for fire år siden er det ikke tatt i bruk en eneste ny sykehjemsplass og det blir ikke tatt i bruk noen før valget heller. Det ble ikke bygget noe sykehjem i løpet av tre år. Og noen "eldregaranti" finnes ikke.

Det som imidlertid er under bygging er 12 nye sykehjemsplasser og 30 omsorgsboliger på Finsal. De 30 omsorgsboligene ble vedtatt av kommunestyret 21. juni 2011, altså før Aspeli ble ordfører. Og omsorgsboliger er ikke sykehjemsplasser.

BIDRA I DEBATTEN DU OGSÅ! SKRIV INNLEGG HER!

De 12 sykehjemsplassene er vedtatt etter valget. Men det har aldri i Hamars nyere historie blitt bygget så lite sykehjemsplasser i en kommunestyreperiode som i denne. Utbyggingstakten er halvert i forhold til gjennomsnittet i perioden 1992-2011.

I disse dager skjæres tilbudet til de eldre ned i Hamar. Det stod det ikke noe om i programmet til Hamar Ap for perioden 2011-2015. For to dager siden var Jonas Gahr Støre i byen og lovet på Parkgården at Ap ikke skulle skjære ned på tilbudet til eldre. Er han ikke informert om hva som skjer i byen?

Det er ikke enkelt å finansiere alle tjenester i en kommune. Det vil alltid være mulig å peke på et tilbud som er for dårlig, eller brukergrupper som har grunn til å være misfornøyd. Måten å løse dette på er ikke tomme valgløfter, men å styre bedre. Dessverre har styringen i Hamar blitt dårligere, og Hamar går nå med underskudd for første gang.

Det er enklere å love enn å holde, det burde Hamar Ap nå ha lært. Og de eldre har antakelig lært at vagløfter skal man ikke stole på. Men det er uansett ikke pent å narre folk.