Gå til sidens hovedinnhold

– Nå må vi fylle byen vår med mer innhold

– Det er ikke tiden for å bygge mer i Hamar. Nå handler det om å fylle bygg og gater med aktivitet, varsler Morten Aspeli.

Artikkelen er over 6 år gammel

– Å få åpne en hall som skal betjene 400 barn og unge, to skoler og eliteseriejentene våre, som er flotte forbilder: En fantastisk opplevelse! sier Hamar-ordfører Morten Aspeli om åpningen av Storhamar nye håndballarena forrige helg.

Vi har aldri hatt en bedre vekst i nye arbeidsplasser i Hamar. Det forteller meg at folk har troen på kommunen vår

Morten Aspeli

Ikke kjedelig

Hamar-ordføreren har blant annet fått klippe snorer for nye Hamar kulturhus, Ankerskogen svømmehall, stupetårn, nye Stortorget og ny håndballhall. Den store byggeæraen er over og det må spares penger.

 

– Blir det kjedelig å være ordfører de neste fire årene dersom du blir gjenvalgt?

– Jeg er ikke redd for at det blir kjedelig. Men vi skal ikke gå i gang med de store byggeprosjektene den neste perioden. Nå handler det om å skape aktivitet i byggene og i byrommet, sier Aspeli.

– Også skal vi prioritere å være en god tilrettelegger for det private næringslivet slik at det investeres enda mer i Hamar. Faktisk så har det private næringslivet investert mer i kommunen vår enn det offentlige. Og det er blitt bygget rekordmange boliger i takt med en veldig god befolkningsvekst. Vi har aldri hatt en bedre vekst i nye arbeidsplasser i Hamar. Det forteller meg at folk har troen på kommunen vår.

– Hva med dem som sier at det skjer så mye mer i næringslivet i Ringsaker?

– Det er to forskjellige typer næringsliv i de to kommunene. Vi har veldig tunge kompetansebedrifter som vokser. Vi på Hamar-siden har blant annet et bio- og avlsmiljø som faktisk er i ferd med å bli verdensledende. Samtidig skal vi glede oss over at Ringsaker har store ledige arealer og derfor tiltrekker seg bilbedrifter i Nydal, IKEA og andre. Det er en utvikling som vi på Hamar også må være glade for.

Jevnt valg

Valgkampen går mot slutten. Aspeli spår et spennende valg.

– Valgkamp er moro. Da får vi vist fram hva slags samfunn vi ønsker oss. Hva er det som betyr noe? Jo, det er hva slags verdier som finnes i fellesskapet. Arbeiderpartiet er garantisten for at de viktigste velferdstjenestene våre blir levert av de offentlige. Og vi mener det er de ansatte som er den viktigste ressursen for at vi skal ha en eldreomsorg som sikrer de eldre en verdig alderdom og et liv med innhold og aktivitet.

– Derfor bygger vi ut 42 nye plasser på Finsal og går inn for å etablere et nytt dagsenter på Klukstuen.

Den andre fanesaken til Hamar Arbeiderparti er å styrke helsesøstertjenesten i skolen:

– Hamar har en av Norges beste grunnskoler, men mange barn og ungdom sliter. Å få snakke med en voksen er det viktigste vi kan tilby når det gjelder forebyggende arbeid.

– I tillegg skal vi fortsette å legge til rette for aktiviteter innen idrett og kultur. Ved å ha gode aktiviteter så tiltrekker vi også flere nye innbyggere.

Rørende engasjement

Aspeli har blitt beskyldt av motstanderne for å ikke mene noe om jernbanen.

– Det er en komplisert sak, men samtidig den viktigste saken for Hamars framtid og utviklingen av byen vår. Vi kan ikke ta en avgjørelse i et så viktig spørsmål uten at alle utredningene er på plass. Alle fakta må belyses, og jeg vet at man kommer til å ha respekt for alle hamarsingers mening i denne saken når saken skal ut på offentlig høring i god tid før vi skal landet på en beslutning i kommunestyret neste høst.

 

– Bør Hamar ta imot flere flyktninger?

– Svaret er helt klart «ja». Det enorme engasjementet vi har sett blant hamarsingene rundt Syria-krisen har vært rørende. Vi kan ikke sitte rolig å se på det som skjer. Hamarsingene er klare til å hjelpe. Vi har kapasitet til det. Vi må alltid ha kapasitet til å hjelpe, sier Aspeli.

– Hva er du mest stolt av å ha utrettet som ordfører?

– Den alternative julekvelden på Gregers, i samarbeid med Hedmark Røde Kors i Hamar frivillighetssenter. Det arrangementet håper jeg fortsetter – uansett hvem som blir ordfører etter valget.

Les også vårt møte med ordførerkandidat Knut Fangberget, Høyre.

Les også vårt møte med ordførerkandidat Einar Busterud, BBL.