Gå til sidens hovedinnhold

«Vi var flinke før OL. Nå er vi blitt tafatte og passive»

Artikkelen er over 6 år gammel

Høyres ordførerkandidat i Hamar, Knut Fangberget, tok med seg statsminister Erna Solberg til Skibladnerbrygga for å vise Hamars muligheter for framtiden.

– Bra timing! Tenk deg når vi får dobbeltspor og tog som dundrer gjennom byen hvert femtende minutt, sa Knut Fangberget i det et godstog dundret forbi på jernbanelinja ved Skibladnerbrygga. Alle måtte vente til toget hadde passert før Høyres ordførerkandidat kunne fortsette å fortelle om partiets framtidsvisjon for sjøfronten i Hamar, kalt «Hamar 2024».

I tunnel

For Høyre i Hamar har en drøm om å legge jernbanen i tunnel gjennom byen – med jernbanestasjon under bakken der den ligger i dag, eller ved Vikingskipet.

– Vi kan få en by uten jernbane, og en by med en sjøfront som åpner byen mot Mjøsa. Høyre vil ha park, båthavn og kanaler inn i byen og bebyggelse på det gamle stasjonsområdet. Vi kan frigi 1.100 mål til bebyggelse. Grunnen til at vi ønsker dette er at vi vil at Hamar skal være en attraktiv by – 30 minutter fra Gardermoen, 55 minutter fra Oslo med den nye jernbanen. Vi skal bli en miljøvennlig og kompakt by, med dobbelt så mange innbyggere innenfor dagens bygrenser. Et viktig bidrag i et grønt skifte av Hamar, sa en offensiv Fangberget.

Han mener mye kan gjøres innen 2024, det året Hamar fyller 175 år:

– Byen er dessverre på hæla når det gjelder å se mulighetene som den nye jernbanen og E6 gir oss. Vi var flinke før OL. Nå er vi blitt tafatte og passive. Høyre ønsker en dialog med innbyggerne og næringslivet for hvordan vi skal bygge den nye byen.

Ser muligheter

Statsminister Erna Solberg fulgte med på Fangbergets framlegg.

– Hva er dine tips til Knut?

– Han gjør mye riktig ved at han snakker om hvordan Hamar skal utvikle seg i årene framover, han ser potensialet og han er tidlig ute i prosessene. Mange gode ideer, sa Solberg til Hamar-dagblad.no.

Hun kunne ikke si noe om et framtidig togtrasévalg i Hamar, men mener generelt at Hamar-regionen har mange muligheter.

– Hvordan skal man få til vekst i vårt område?

– Ved å satse på kunnskap, kompetanse, sørge for etablering og innovasjon og at man bærer det kostnadsnivået man har. Det er flotte, innovative miljøer her som man må gjøre større og mer kjent, sier statsministeren og legger til:

– Og akkurat nå er det slik at Innlandet går bedre enn på mange år, blant annet fordi kronekursen er lavere. Utfordringen har vært at regionen har ligget i skyggen av oljenæringen. Men det er på en måte «et pre» for de næringene som ligger her at oljevirksomhetenes påvirking på kronekursen er blitt mindre.