Les også: Fra reklame til hund.

– En av hundene er her mens eierne fra Sande tar seg en reise med Skibladeren. Og vi har nå inne flere hunder fra Oslo-området, sier Aasne Tveter Fiskum.

Å legge seg og kjenne at det murrer litt i beina fordi man er godsliten, ikke mentalt sliten, det er godt

Aasne Tveter Fiskum

Endret livene

I fjor høst skrev Hamar Dagblad om Aasne, som tok det store spranget. Fra å være leder i et reklamebyrå til å gå for drift av et hundepensjonat i Vang.

I oktober så nemlig hun og ektemannen, som er leder i telecombransjen, at Vangsåsen Hundepensjonat lå ute for salg. De slo til, flyttet fra Hamar sentrum og opp i Vang og døpte om stedet til Hundelodgen.

– Det er veldig morsomt å få lov å bygge noe eget og jobbe med sin egen merkevare. Men en blir jo enda mer kritisk til seg selv når det kommer til det å gjøre det riktige. Men den nye hverdagen; å stå opp om morgenen og jobbe med dyr er livskvalitet. Det er takknemlige gjester og kunder vi forholder oss til her oppe. Å legge seg og kjenne at det murrer litt i beina fordi man er godsliten, ikke mentalt sliten, det er godt, sier Aasne og smiler.

I juli er rundt 100 hunder innom Hundelodgen. Når sesongen er over i slutten av august vil de trolig ende på 250 hundeopphold i Vang.

– Tjener dere penger?

– Mye har gått som forventet. Vi føler at vi har etablert oss på raskt, og at konseptet Hundelodgen begynner å få den formen vi ønsker. Vi har nok lurt på hvordan vi skulle få dette til å gå rundt. Det er langt igjen til at vi kan si at dette er noe vi kan leve av, innrømmer Ole Petter Fiskum.

– Vi har hatt en omsetning på en halv million kroner, og har ikke tatt ut lønn til oss selv. Skal vi få til det så må vi nok mer enn doble omsetningen vår. Derfor må jeg holde på jobben min i telecombransjen noen år til, sier Ole Petter.

Men paret har bestemt seg for å ha tålmodighet. Kundeveksten er der hele veien, og investeringene på 450.000 kroner er unnagjort. Det er varige investeringer som oppgraderinger av hundeavdelingene, installering av videoovervåkning, bygging av en dobbeltromavdeling og et isolat og en tre mål stor innhegning som snart blir den store lekeparken.

– Vi går vel for en strategi der vi ikke skal være en volumpusher og ønsker å begrense antall plasser til fordel for mer tid per gjest. Derfor har vi fjernet to av rommene, og er nå nede på 16 rom og en makskapasitet på 20 hunder. Det vil få innvirkning på prisene, men vi tror hundeeierne vil sette pris på mer kvalitet på tilbudet for de firbeinte familiemedlemmene, sier Ole Petter.

Kjærestehundene

Inne i en innhegning står samojedhunden Hjørdis og lagottoen Rufus.

– De har blitt litt feriekjærester her oppe. De er skikkelig gromme, forteller Aasne.

Det er flere slike historier.

– Hvordan ser en dag ut på lodgen for en hund?

– Vi ønsker at dagene skal være innholdsrike og med mest mulig utetid. Det er forskjell på rase, alder og personlige preferanser for hver hund, så her må man individuelt tilpasse dagene. Noen har et veldig behov for å kose og ha rolige avkoblede øyeblikk, mens andre hunder liker action; å få bruke kroppen og ta ut all energi ,med lek, turer til skogs eller kickbikes. Men under nærmale væreforhold er hundene ute mellom klokka 08 og 10.30, før de tas inn til mat og formiddagshvil på rommene. Deretter tas de ut igjen ved 13-tiden. Da er de ute til klokka 17 fram til de tas inn til middag, forteller Aasne.

Er det fint vær så kan de være ute lengre.

– På kvelden er det en siste lufting før det klokka 21 er en godbit og kos på rommene før natta, forteller Aasne.

Gjennomsnittshunden er ute 7–8 timer om dagen, som nok er mye mer enn de fleste er vant med hjemmefra.

– Målet vårt er å skape en innholdsrik dag med akkurat passe aktivitet for alle hundene. Og de skal ha god hvile.

Og når Aasne selv egentlig bør ha krøpet til køys, sitter hun oppe og sender bilder og statusoppdateringer til kundene.

Derfor er det snart driverne selv som har et behov for å «luftes». Til høsten skal de ta valget om Hundelodgen skal være åpent året rundt eller kun langweekender og høysesong. Eller skal de innføre flere tjenester, kursing, salg av produkter og omdanne det til et hundesenter med flere ansatte som kan by på verdifull avlastning?

– Vi har innført et par morsomme fraser internt i familien. Hver morgen så sier vi: «Hva skal vi finne på i dag, da, kjære?» Eller i helgene: «Endelig helg!». Slagere her oppe, sier Ole Petter og smiler.