Gå til sidens hovedinnhold

Vanvittig mottakelse for Kiosk Monsen -nå tenker de allerede på utvidelse

Et ønske om å skape arbeidsplasser var hovedtanken bak etableringen av Kiosk Monsen ved Jernbanemuseet og det har vært en formidabel mottakelse for den lille kiosken med de eksotiske rettene. Etter bare en måned i drift ser de på mulighetene for å utvide.

Fra den bitte lille kiosken nede ved mjøskanten siver det ut lukten av eksotiske matvarer og internasjonalt kjøkken. Feng Bao Monsen disker opp med velsmakende kinesiske retter på samme måte som da hun drev en svær restaurant i hjemlandet. Eller, helt på samme måte er det ikke all den tid hun nå kun har ti kvadratmeter å boltre seg på. Et areal hun for øvrig deler med ektefellen Jo Inge mye av tida.

– Det har gått veldig bra etter at vi startet opp. Noen dager går vi rett og slett tomme for mat. Vi har jo ikke plass til noe fryserom, så det er begrenset hvor mye råvarer vi kan ha her. Dessuten er det bare Feng Bao som lager mat, så det er også begrenset kapasitet sånn sett, forteller Jo Inge Monsen.

Skaper arbeidsplasser

Med en kone med spisskompetanse i matlaging og en ledig kiosk på stranda så han en mulighet til å skape en arbeidsplass. Og etter hvert også en til.

– Når du er 52 år og ikke kan norsk er det ikke så lett å få jobb. Hun lager derimot fantastisk mat, så vi så på dette som en mulighet til å skape en arbeidsplass. Det er viktig å ha noe å stå opp til og være en del av samfunnet. Etter hvert kommer også søstera hennes og da blir dette en arbeidsplass for to personer, sier Jo Inge som tar hånd om det administrative, enkel servering i tillegg til å være med som språkhjelp.

– Jeg blir med den første sesongen, men på sikt er det meningen de skal drifte kiosken alene, sier han.


Kjøpte kiosken

Jo Inge har vokst opp på Hamar og bodde inntil nylig bare et drøyt steinkast fra området hvor kiosken nå står. Da ideen om å matutsalg ved mjøskanten begynte å ta form sporet han opp eieren av kiosken og fikk kjøpt den. Deretter ble den pusset opp med blant annet helt nytt kjøkken. Og investeringene ser ut til å bære frukter.

– Forrige søndag solgte vi 460 vårruller og en dag var det kø langt nedover vegen her. Da ble det litt ventetid på maten, men det hadde folk forståelse for, sier Monsen.

At kiosken fikk en sammenlagtscore på nivå med de fineste restaurantene i byen i HAs matanmeldelse bidro også til en god tilstrømning av folk.

– Vi har kun fått gode tilbakemeldinger og det har vært en utrolig morsom måned, sier Monsen.

–Og dette er jo verdens vakreste plass, legger han til mens han forsyner kunder med is, kaffe og vafler.

Og kunder var det bra tilsig med da Hamar Dagblad var der midt i uka, midt på dagen og med kuling i kastene.

– Det er ingen tvil om at vi har fått en kjempestart, sier han.

Tenker på utvidelse

Området der kiosken står har fått benker som er laget i Ilseng fengsel, så det er rundt 40 sitteplasser tilknyttet den eksotiske lille perlen på stranda. Utover dette brukes ikke området til noe og Monsen har begynt å se på muligheten for utvidelse.

– Om Hamar kommune sier ja kommer vi til å bygge ut kiosken. Får vi større plass til oppbevaring av mat vil mye være løst. Nå må vi faktisk si nei til folk som vi ha mat og sjøl om det er et luksusproblem er det litt trist å si nei, sier han.

En kiosk på stranda er i utgangspunktet sesongbasert, men det er planer om å helårsdrift av kiosken.

– Planen er å tilby take-away utenfor sommersesongen, avslutter han.