– Vi skal lage et landemerke for innovasjon, entreprenørskap og vekst. Dette blir kanskje tidenes løft i Hedmark, sier daglig leder for Sparebankstiftelsen Hedmark, Tore Anstein Dobloug.

Champions League

Det skal dryppe mye penger også på Elverum og Kongsvinger i satsingen.

Stiftelsen går inn med flere hundre millioner kroner i et slags utvidet «næringslivets hus» i Hamar, som skal ha tre sentre eller campus: I Hamar, Elverum og Kongsvinger. Høgskolen i Innlandet er med på laget.

Jakten på ei stor tomt sentralt i Hamar i nærheten av høgskolen, starter nå. Dobloug varsler at det vil bli et signalbygg i Hamar.

Og målet er å klippe snora til «Innlandet Science Park» et sted mellom 2024 og 2025.

På en storskjerm dukker et bilde av Media City Bergen opp. Et særpreget bygg på 45.000 kvadratmeter.

Sparebankstiftelsen Hedmark bruker bildet for å vise hvor de vil strekke seg.

– Vi må tenke stort. Og vi snakker ikke om et kontorbygg. Vi snakker om et økosystem der de viktigste aktørene jobber tett sammen under samme tak. Entreprenører, investorer, kompetansebedrifter, det offentlige og det kommende universitetet. Mangfold, men en fellesnever er at det er kompetanse- og kunnskapsintensive virksomheter, forklarer Dobloug.

Han er klar på at man må samle de flinkeste hodene på færrest mulige steder:

– Da kan vi bli på nivå med de vi konkurrerer med.

Dobloug mener det er på tide å ta et stort løft av Hedmark på en rekke områder.

– Hedmark har færrest innbyggere med høyere utdanning. Laveste forskningaktivitet. Lav verdiskapning per innbygger. Få innovative bedrifter i fylket. Samlet sett er innovasjonssystemet i fylket ganske tynt. Med muligheten for å få et universitet er timingen riktig. Dette er vårt bidrag til at regionen blir enda mer offensiv og våger å ta opp kampen mot de store byene, sier Dobloug.

For Sparebankstiftelsen Hedmark er villig til å satse penger. Enormt mye penger. Det snakkes om millardsatsing på sikt.

– Skal en sikte mot Champions League må en satse, derfor må vi etablere en toneangivende og nasjonalt ledende science park.

Silicon Valley

Daglig leder i Innit og medeier i VR Education, Ronny Pedersen, liker det han hører:

– En trenger ikke å dra til Silicon Valley når man får dette huset i Hamar. Da vi fikk høre nyheten var det bare å strekke hendene i været, for dette vil bety enormt mye for hele regionen, sier Pedersen.

Han er selv gründer for en bedrift som i dag har 54 ansatte:

– Hadde man hatt et slikt hus i Hamar da jeg startet opp så hadde veien vært langt lettere, sier Pedersen.

– Etableringen av parken vil styrke regionens tiltrekningskraft overfor nye bedrifter og ny kompetanse. Vi opplever at det er ekstremt vanskelig å få tak i flinke folk, og denne satsingen vil bli et trekkplaster som vil yngle fram nye teknologer, spår Pedersen.

Torje Martnes er leder av Studentorganisasjonen Innlandet. Han tror nyheten om huset kommer til å bety mye når høgskolen er på vei mot å bli et universitet:

– Det passer godt i forhold til ambisjonene. Vi studenter er jo spent på hvilke fagområder som vil få innpass i parken. Det er ingen tvil om at høgskolen i dag har mye å stille opp med. Og Innlandet Science Park blir viktig fordi studentene kan ta del i forskningen, drive fram innovasjon og knytte verdifulle nettverk til næringslivet, sier Martnes.