Gå til sidens hovedinnhold

– Vi er litt barnslige av oss og det er nok en forutsetning i denne jobben

De møttes for første gang i januar i fjor og i mai hadde fotografene Monica Haugen og Camilla Paulsen etablert sideprosjektet «Mjøsbarna» for å ha en arena for sin felles lidenskap, nemlig barnehagefotografering. Etter et litt uforutsigbart oppstartsår begynner snøballen virkelig å rulle.

Fotograf Monica Haugen (33) har vært fotograf siden 2011 og startet opp eget studio i Hamar i 2017 etter flere år med hjemmestudio. Fotograf Camilla Paulsen (31) har jobbet som fotograf siden 2013 og startet opp eget studio, Fabel Studio, i 2017 i Eidsvoll. Hun flyttet studioet til Løten i 2019. Paulsen ønsket å bli kjent med flere fotografer i området og kom etter hvert i kontakt med Haugen. De avtalte å møtes over en kaffe på CC.

– Det kunne jo blitt kleint, men skravla gikk i et fra første minutt. Og det gjør den vel egentlig fortsatt, sier Haugen og ler.

Et møte ble fort til flere og de fant fort ut at barnehagefotografering ikke bare var noe de begge likte, men også hadde sammenfallende tanker om. Dermed bestemte de seg for å etablere et firma sammen i tillegg til det de har hver for seg. Det geografiske nedslagsfeltet er primært rundt Mjøsa og med barnehagebarn som hovedoppgave kom navnet på firmaet borti mot rekende på ei fjøl.

– Da Camilla kom opp med «Mjøsbarna» hørte vi med en gang at dette var det riktige navnet, sier Haugen.

Første jobb i Nannestad

Å etablere firma med pandemi utenfor studiodøra kan virke seigt, men jobben består i en del annet enn fotografering. De fikk god tid til å lage hjemmeside og opprette kundekontakt. Det ga resultater også i fjor.

– Den første jobben vi hadde var faktisk på Nannestad via kunder som hadde brukt meg som fotograf da jeg hadde studio på Eidsvoll. Det hender at vi får forespørsler derfra, men vi prøver å holde oss i Mjøsområdet. I fjor hadde vi oppdrag i Løten og Ottestad, og også dette var via tidligere kunder. Vi ser at folk gjerne vil bruke lokale fotografer og det er ikke så mange som driver med denne type barnehagefotografering, forteller de.


Arne med på laget

Konseptet er at de drar ut til barnehagene og tar bilder av barna mens de leker i barnehagens utearealer.

– Vi fordeler ikke barnehager mellom oss, men drar ut på alle oppdrag sammen. Det er både morsommere og enklere å være to, sier de.

Eller er de tre? Arne dukker opp på mange oppdrag i hvert fall. Han er en hest som er med når Camilla og Monica jobber, altså en arbeidshest. Han vant aldri noe priser for utseende og er litt rampete når han er med ute på jobber.

– Han er ei hånddukke som er blitt veldig populær, forteller de.

– Vi er litt barnslige av oss og det er nok en forutsetning i denne jobben. Ungene liker det og da glemmer de at de skal fotograferes, sier Haugen.

Mange henvendelser

Begge har altså egne fotoforetak som hovedgeskjeft, så det er grenser for hvor mange barnehageoppdrag de kan ta på seg. Det er mye etterarbeid som må gjøres og det er i tillegg relativt en energikrevende form for fotografering. De har i utgangspunktet satt mai som oppstartsmåned for denne type jobber, men kan også starte litt før om føre og klima tillater det.

– Mai er allerede fullbooket. I fjor var det jo lange perioder hvor barnehager var stengt, så det virker som det er mange som har et stort ønske om å få gjennomført slik fotografering i år. Dette er også oppdrag som er helt uproblematiske med tanke på smittevern. Vi holder god avstand til ungene og de ansatte hjelper oss med det praktiske, forteller de to fotografene som i verste fall jobber helt gratis.

– Det er ingen som har noen kjøpeplikt ved at vi tar bilder. Vi sorterer ut bilder og sender et utvalg til foreldrene og de velger selv hva de vil kjøpe, eller om de vil kjøpe noe i det hele tatt, forteller fotoduoen som føler initiativet deres er blitt godt tatt imot.

– Vi har fått veldig mange gode tilbakemeldinger og det er veldig hyggelig, avslutter de.