Gå til sidens hovedinnhold

– Vi har sett siste generasjon som banker på døra

Artikkelen er over 2 år gammel

Dørene låses og folk forsvinner inn i sosiale medier. I dansestykket Gestr utfordres folk til å se på sin egen imøtekommenhet.

Sveip i bildene over for å se mer fra Gestr.

– Folk låser døren og slår på alarmen. Vi har sett siste generasjon som banker på døra, sier Frikar-danser og koreograf Hallgrim Hansegård.

Han forteller om en tid da folk fra hjemtraktene, på gårdene i Gudbrandsdalen, lot dørene stå åpne slik at man bare kunne gå inn og sette seg, selv om vertskapet var bortreist.

På scenen står han sammen med danseren og koreografen Sudesh Adhana. Han kommer dra New Delhi i India.

– Det er det samme i India. Gjestfriheten er nok fortsatt stor på landsbygda, men i de store byene så er tendensen den samme som her i Norge. Folk har ikke tid til hverandre, sier Adhana.

– Hva gjør det med oss?

– Vi har mistet gjestfriheten og vi har redefinert måten å være tilgjengelige på. Vi har gjort oss selv tilgjengelige online, i sosiale medier, men samtidig har vi lukket oss. Jeg merker det selv, at jeg blir frustrert når folk banker plutselig på døra, fordi jeg kan være opptatt med noe. Det er ikke bra. I jobben med dette verket har jeg virkelig fått utfordre synet på meg selv, sier Hansegård.

I danseforestillingen Gestr, som er en co-produksjon mellom Teater Innlandet og Frikar og som skal ut på rundreise i Innlandet, ser man på temaet gjennom dansen. Hva skjer med et samfunn som lukkes? Hva skjer når mennesker møtes, både de positive og ikke fullt så positive møtene?

Det er et spesielt stykke, for de to danserne, for musiker og komponist Amina Sewali og for publikum som møter opp.

Scenograf Corentin Jpm Leven og lysdesigner Olav Norhagen har nemlig laget et helt spesielt univers som man klatrer inn i.

– Publikum sitter blant danserne. Det skal være som å komme hjem. Yttertøyet settes inn i jakkeposer som henger på scenen og er med på å lage en hjemmekoselig ramme rundt forestillingen. Vi serverer dem tid, og publikum må til gjengjeld bryte komfortsonen, tørre å være nær hverandre, sier Hansegård, som håper at nye relasjoner vil oppstå for dem som besøker Gestr.

Amina har fått i oppgave å lage varm og nær musikk. Både elektronisk og akustisk, som framføres mens danserne beveger seg på scenen.

De som har sett stykket forteller om noe forfriskende, noe helt annerledes. Og at det er spesielt.

– Vi har åpnet opp noen dører. Budskapet er ikke klart, men vi utfordrer grenser. Målet er at folk går hjem og reflekterer over hvordan de selv er når det kommer til dette med tilgjengelighet og imøtekommenhet, sier Hansegård.

Stykket har premiere i Fagernes kulturhus lørdag, forflytter seg til Fyrverkeriet kulturhus søndag før det er på plass i Hamar mandag.

Torsdag 2. mai kan man se Gestr i Elverum kulturhus før det blir to nye forestillinger i Hamar kulturhus neste fredag og lørdag, som en del av Move Dansefestival.

Deretter skal stykket til Trysil, Kongsvinger, Lom, Otta, Lillehammer og Tynset.

Les også

Dansefesten blir større