Furnesingen ruger nemlig på det som trolig er verdens største Morgan Kane-samling.

– Du får bli med inn i det aller helligste da, sier Frøyseth da Hamar Dagblad besøker ham i Jessnesvegen. Han åpner døra til et rom som er hardstappet med Morgan Kane-bøker og memorabilia knyttet til Hallbings store helt. Den ene veggen har flere hyllemeter med alt som er utgitt på norsk av Morgan Kane, en samling som så smått begynte for nesten 50 år siden.

– Det var mens jeg var i militæret på Setermoen jeg begynte å lese serien. Det var jo noe spennende med dette villmarkslivet og møte med indianere som Hallbing skildret så godt, forteller Frøyseth.


Mangler noen

Det var imidlertid ikke uvanlig at unge voksne på denne tiden lot seg fascinere av universet Hallbing under navnet Louis Masterson skildret, men det er et ganske langt steg fra fascinasjon til å ruge på en samling med over 6000 utgivelser.

– Det gikk jo noen år før det ble en samlemani av det. Samlinga ble etter hvert mer og mer komplett, og nå har jeg det aller meste som er utgitt i 12 land. Jeg mangler noe, men det tror jeg er hull som blir vanskelig å tette, forteller han.

Serien om Morgan Kane er blitt en gedigen suksess i norsk bokbransje siden den første utgivelsen i 1966 og de 83 bøkene i serien har solgt om lag 11 millioner eksemplarer bare i Norge. Bøkene har også solgt godt i Sverige og Finland. Det som er utgitt i disse landene, pluss blant annet Spania og Tyskland, er finurlig samlet langs den ene veggen i Frøyseths Morgan Kane-rom.

Det hører med til historien at Frøyseth ikke kan et ord finsk, og heller ikke særlig mye tysk eller spansk.

– Men jeg kunne nok lært meg litt språk gjennom disse bøkene om jeg hadde gått inn for det, sier den pensjonerte serviceingeniøren.


Fikk tegneserie gratis

67-åringen legger ikke skjul på at det fordelt på alle disse årene har røket med noen kroner, uten at han helt kan tallfeste det. Eller vil. Noen utgivelser tilflyter ham også helt utgiftsfritt.

– Jeg fant en spansk tegneserie på ebay som jeg bød på og fikk. Da fikk jeg spørsmål fra kjøperen om hvorfor jeg i Norge skulle ha denne. Da fortalte jeg at jeg samlet på alle utgivelser fra alle land og da ønsket han meg lykke til med samlinga og ga meg tegneserien gratis, forteller Frøyseth.


Ikke bare bøker

Historiene om den lett nevrotiske gambleren og damemagneten leses i langt mindre grad nå enn tidligere og salget av bøker har nesten stoppet opp. Det blir neppe utgitt mer i fysisk format, men det er også laget mange effekter med Morgan Kane-motiv. Frøyseth har selvfølgelig det aller meste. T-skjorter, dongeriskjorter, drikkeflasker, kortstokker, kulepenner og replikavåpen er noe av det som pryder hyllene i Frøyseths lille museum. Samt to identiske belter med Morgan Kane-beltespenne.

– Det er ekte bøffelskinn og jeg fant dem på nettet. Han hadde to, så da kjøpte jeg begge.

– Og hadde han hatt tre til salgs ville du kjøpt alle?

– Det hadde jeg nok, sier Frøyseth og humrer.

På Facebook finnes det for øvrig en gruppe med over 2500 medlemmer for Morgan Kane-fans i Norge, så Frøyseth har noen likemenn rundt omkring. Og det er mange ivrige og kunnskapstørste folk.

– Jeg får regelmessige henvendelser og jeg har dratt rundt for å holde noen foredrag. Det hender også at jeg får spørsmål fra folk som vil komme hit å se på samlinga mi, sier han.


Tapte alle aksjene

Både tegneseriene og bøkene er noe de aller fleste Morgan Kane-fans mener holder høy kvalitet og det er omtrent samme unisone enighet om at den norske Morgan Kane-filmen, som Frøyseth også har på VHS, er spektakulært elendig. Det forelå konkrete planer om å lage en amerikansk film med Ryan Wiik i hovedrollen. 30 millioner ble brukt, men det endte med konkurs for selskapet.

– Jeg hadde 1855 aksjer der, så alle de pengene er tapt.

For dem som stusser på det aparte antall aksjer – 1855 var Morgan Kanes fødeår.