Gå til sidens hovedinnhold

– Vil du være med å klargjøre strendene våre?

Det nærmer seg sommer, og det klargjøres overalt. Også Mjøsa skal pusses før badesesongen – og du er invitert til å delta.

Hamar kommune høvler og slodder strendene hvert år, men i år er tanken å ta vårpussen enda et skritt lenger.

– Vi er fortsatt inne i pandemien og ser at det å komme oss ut, holde oss i bevegelse, og ikke minst se andre mennesker er positive innslag. Kan man kombinere dette med et felles positivt sluttresultat mange vil nyte godt av er det en vinn-vinn-situasjon, sier kultursjef Morten Midtlien.

Mange skarpe steiner

Sammen med BMA (By, Miljø & Arbeid) i kommunen og Hamar naturskole ønsker de å trekke folk ut førstkommende helg, og ned på strendene.

– Hvert år klargjør vi strendene for badesesongen. Høstens og vinterens stormer skyver sanda i hauger. Disse spres utover igjen, samtidig som vi lufter den – og fjerner uønsket innhold sier leder for Bydrift Kari Svelle-Reistad, og legger til:

– Strendene er fine, men bunnen er flere steder preget av mange store skarpe og spisse steiner, noe som gjør badeopplevelsen mindre behagelig. Dette ønsker vi å gjøre noe med nå som vannstanden er lav.

– Må tas vare på

Mjøsa er i konstant bevegelse, og hvert år driver det i land diverse gjenstander. Hamar naturskole er blant dem som tar ansvar for å gjøre noe med dette.

– Mjøsa er en perle – og den må tas vare på. Mjøsa i seg selv, inkludert strendene er godt tilrettelagt for både rekreasjon og friluftsliv, og dette må vi både bruke og ta vare på. «Mjøsrensken» er et opplegg som gjennomføres den første uka i mai, og har fokus på å rydde Mjøsstranda med tilløpselver for søppel. Over 600 skoleelever skal bidra til mindre forsøpling av Mjøsa. Disse to aksjonene sammen vil føre til mye engasjement, og et større eierskap. Og det man har eierskap til tar man godt vare på, sier rektor ved Hamar naturskole Hans Christian Johnson.

Vil skape tradisjon

Med seg på laget har gruppa også fått med seg Vassdragsforbundet.

– Vi er med fordi prosjekter som dette er med på å øke folks bevissthet til Mjøsa og dens vannkvalitet, sier daglig leder Odd-Henning Stuen.

Yr.no stiller med godt dugnadsvær, og ellers er det lite som kreves. Dugnaden legges i tidsrommet 12-15, og man bidrar når man vil, og med så mye man vil.

– Hansker kan være lurt å med. Steinen skal plukkes opp og bæres eller kastes så langt ut i Mjøsa man klarer, sier Svelle-Reistad.

– Legg helgens utflukt til Mjøsa. Orker man ikke å bære så mye er det alltids hyggelig å se på folk som jobber, og jo flere vi er jo mer sosialt blir det. Sosialt med avstand, sier Johnson.

Kommuneoverlege Ketil Egge mener tiltaket er positivt på mange måter, både miljømessig og i et folkehelseperspektiv, og ber samtidig folk være bevisst på avstand.

Dersom engasjementet i år er stort ønsker kommunen å gjøre dette til en årlig tradisjon.