Førstkommende lørdag vil grupperingen Stopp islamiseringen av Norge (Sian) for andre gang på om lag et år holde en markering på Østre Torg i Hamar.

Torsdag melder Hamar Arbeiderblad at muslimske ledere på Hedmarken ber sine trosfeller om å holde seg unna, og Hamar-avisen rapporterer samtidig at Politiet i Innlandet vil få bistand fra politiet i Oslo. Politiet har også varslet at flere gater i Hamar vil bli stengt i forbindelse med markeringen, og at samtlige som oppholder seg på Østre Torg vil bli kroppsvisittert.

På Stortorget, i den andre enden av Hamars gågate, har flere politiske partier og organisasjoner gått sammen om å lage en fredelig motmarkering.

– Sian håper å provosere slik at det blir bråk, mens vi velger en litt annen tilnærming denne dagen, sa leder av Hamar Arbeiderparti, Hilde Nyutstumoen og leder av Rødt Hamar, Thore Johan Nærbøe, til Hamar Dagblad tirsdag.

Hedmark Rød Ungdom har på sin side gått i bresjen for å arrangere en motdemonstrasjon på Østre Torg. Kommunestyrerepresentant Dyveke Irene Dufseth Lundsæter fra Rødt Ringsaker er en av dem som vil møte opp.

– Når de kommer for å spre frykt, hat og fordommer på et offentlig sted, så mener vi det er viktig å ta til motmæle, mener Dufseth Lundsæter.

– Farlig gruppe

Kommunestyrerepresentanten opplyser at hun har deltatt på mange slike motdemonstrasjoner mot Sian den siste tiden, og at det er forventet at mellom 100 og 200 personer vil møte opp på Østre Torg i Hamar lørdag for vise motstand mot grupperingen.

– Det er en støydemonstrasjon, slik at hatpraten deres ikke når ut. Vi oppfordrer folk til å ta med seg for eksempel instrumenter og grytelokk for å lage støy, sier Dufseth Lundsæter.

– Er det ikke akkurat dette Sian ønsker, oppmerksomhet og flest mulig mennesker til stede som kan provoseres slik at det kan utarte?

– Vi ser på støydemonstrasjon og aktiv konfrontasjon som den beste måten å gjøre ting på. Folk har kanskje et inntrykk av at det er dette Sian vil, men jeg ser i forumer der Sian-medlemmer er aktive at de synes dette er ubehagelig og at de ikke har lyst til å møte motdemonstranter. Dette handler om at dette er en farlig gruppe som spyr ut hatytringer i det offentlige rom. Vi mener det ikke er et alternativ å la dette stå uimotsagt. Det er viktig at man aktivt viser motstand og gjør det ubehagelig for dem, mener Rødt-politikeren.

Flere gater i Hamar stenges i forbindelse med Sian-markering på Østre Torg

– Skal passe på hverandre

Dufseth Lundsæter er ikke redd for at situasjonen vil utarte seg når Sian og motdemonstrantene vil befinne seg med kort avstand fra hverandre.

– Det er jeg ikke redd for. Jeg har vært på mange motdemonstrasjoner, og media bryr seg gjerne bare når det har forekommet vold, men vi har ikke hørt om alle gangene det har gått fredelig for seg. Vi er alle medmennesker og skal passe på hverandre, sier hun.

Rødt-politikeren forteller at hun vet at det er mange fra Ringsaker som har tenkt seg til Hamar lørdag, både for å delta i motdemonstrasjonen på Østre Torg og i markeringen på Stortorget.

– Det er folk i alle aldre fra Ringsaker, og folk kommer generelt fra fjern og nær for å engasjere seg i dette. Det er folk fra Elverum, Drammen og Lillehammer, sier hun.

– Vil bli møtt på samme måte i Ringsaker

Dufseth Lundsæter håper det aldri vil skje, men varsler at dersom Sian i framtiden planlegger en markering i Ringsaker, så vil de bli møtt på samme måte som i Hamar.

– Jeg er veldig glad for at de ikke har prøvd seg i Ringsaker enda, men om de mot formodning finner ut at de skal inkludere Ringsaker i turneen sin, så må de forvente at de blir møtt på samme måte, sier hun.

For kommunestyrerepresentanten understreker at hun mener det er viktig å stå aktivt opp mot en gruppering som Sian.

– Det er viktig at vi minner hverandre på at selv om dette er en liten gruppe nå, så kan de vokse og det kan skje forferdelige ting hvis vi tar kampen for sent, avslutter Dufseth Lundsæter.

Avviser

Leder Lars Thorsen i Sian avviser at grupperingen sprer hatefulle ytringer og at de er ute etter å provosere fram reaksjoner.

– Vi skal bidra med informasjon som allmennheten ikke får via politikere og mediene. Vi skal fortelle om ting som vi mener er viktig, og som andre deler av samfunnet forsømmer seg fra å formidle, sier han, og legger til:

– Vi er faktabasert, hevder han til Ringsaker Blad.

– Hvor mange vil delta fra Sians side lørdag?

– Det kan jeg ikke si. Det vet jeg rett og slett ikke, svarer Thorsen.

Sian-lederen ble forøvrig i 2019 dømt til 30 dagers betinget fengsel og en bot på 20 000 kroner for hatefulle ytringer. Dommen ble rettskraftig i februar 2020.