Det er ikke mye plass som står ubenyttet i Busteruds butikk i Hamar sentrum. Hyllemeter på hyllemeter med vinylplater, bunkevis med CD-er, diverse musikkbiografier, VHS og kassetter gjør lokalet til et eldorado for musikkelskere og nostalgikere. Og dem er det mange av. Og ikke minst, de blir stadig yngre. Det er ikke lenger bare de som faktisk husker platespilleren som er å finne i butikken.

– Vi ser en stadig økning av vinylkjøpende ungdom, så det er ingen tvil om trenden er positiv. Det er moro at ungdom kjøper veldig mye klassisk og grunnleggende rock fra 60- og 70-tallet, det viser at den epoken står seg godt. Det går også mye nyere saker og først og fremst på vinyl. Vi har mange studenter fra høyskolen innom og mange unge som akkurat har begynt å samle. De går som regel herfra med en skikkelig bunke, sier Busterud som fikk en oppsving da pandemien tok kvelertak på mye av det øvrige næringslivet.


– Vi hadde vel en omsetningsøkning på om lag tjue prosent. Det var merkbart at folk hadde mer tid til å dyrke hobbyene sine. Det vi merket mest på her var at vi ikke fikk arrangere noen konserter på den lille scenen vi har i butikken her, sier han.

10 000 plater

Busterud har annen jobb mandag, onsdag og fredag slik at platesjappa er åpen tirsdag, torsdag og lørdag. Dette ser ut til å være en ordning som kundene fint innordner seg etter. Da Hamar Dagblad var innom butikken en snau halvtime etter åpning var det allerede noen som snuste rundt i reolene og det var stadig tilsig av folk. Begge kjønn og med bra sprik i alder.

– Før dro nok denne type butikker til seg en bestemt type, men nå blir jeg ikke overrasket uansett hvem som kommer inn her, sier han.

Og de som kommer får litt å pusle med om de skal se gjennom alt.

– Det er ca. 10 000 plater i hyllene nå i tillegg til at jeg har 25 000 stående på lager på Hjellum. Jeg selger nok om lag 200 plater i uka og prøver å fylle på fortløpende slik at dem som er her regelmessig ser at det stadig dukker opp noe nytt. Det er LP-ene som står for 95 prosent av omsetningen. CD er et format som kanskje ikke er så dødt som mange tror, det er fortsatt mange som kjøper det, blant annet for å ha i bilen. Vi har 150 kasser med CD-er som er arkivert slik at vi kan fortelle kundene hvilken kasse de skal lete i om det er noe spesielt de er på jakt etter, sier Busterud som i sin tid måtte ta inn over seg at favorittartisten kun kom med utgivelser i et mer moderne format.

– Zappa ga ut noe kun på CD, så da måtte jeg krype til korset. Men det er jo et lettvint format.


Ikke bare lokale

Med en stadig voksende menighet av vinylentusiaster kombinert med få utsalgssteder blir det gjerne sånn at folk drar langveisfra på jakt etter skatter til samlingene sine. Folk fra sørfylket er til stadighet innom, men det er også de som kommer med tog fra blant annet Larvik, Fredrikstad og Tønsberg. Disse blir gjerne en stund.

– Det er mange som blir her i fire timer når de først kommer. Da er det viktig at jeg kan tilby litt drikke, noe å bite i og toalett. Noen handler litt her før de går på Irishman og får seg litt mat og noen halvlitere før de kommer tilbake hit og handler mer sier Busterud.

– Det er også ei som kom kjørende fra Ålesund kun for å kjøpe ei plate, forteller han.

Han drar sjøl rundt for å kjøpe plater, men da helst mer enn en i slengen. Han har blant annet kjøpt ei samling for 100 000 kroner bestående av 12 000 plater som han måtte til Stavanger for å hente.

– Den inneholdt blant annet noen Elvis-utgivelser som gjorde at jeg etter et halvt år hadde gått i null. Ellers har jeg kjøpt ei samling for 250 000 som jeg tjente ganske bra på, sier han.


Krevde kassettspiller

Sjøl om interessen for vinyl og vintage ikke lenger er forbeholdt de få møter Busterud fortsatt en del samlere som ikke er å betrakte som ordinær hyllevare.

– De som samler på gammel heavyrock er en spesiell rase. De skal gjerne ha samtlige utgivelser på alle tilgjengelige formater, inkludert kassetter. Det var jo også en del band som kun ga ut på kassett. Derfor går det faktisk også mer kassetter enn man kanskje skulle tro. Mange tyskproduserte biler kommer jo fortsatt med kassettspiller, forteller Busterud.

Han ler godt når han kommer inn på en lidenskapelig samler fra Østlandet som vanligvis er å finne i det øvrige sjiktet på inntektstoppen.

– Da han for en tid tilbake skulle ha seg ny BMW av typen i millionklassen ville han ha en med kassettspiller. Det har den jo ikke originalt, men da sa han at han ikke skulle ha bilen. Da klarte de å få det til på noe vis, sier Busterud og humrer.

– I tillegg er den en som er ivrig samler av slike gamle Disney-kassetter og absolutt alt med Vazelina blir støvsugd. De har en vanvittig status, sier han.


– Kan ikke bløffe

Med så mange tusen plater i sitt eie har han selvfølgelig ikke hørt på alle, men han prøver å holde seg oppdatert.

– Jeg kan litt om det meste. I butikken spiller jeg gjerne plater jeg ikke kjenner så godt for å holde meg oppdatert. Jeg kan ikke stå her og bløffe hvis jeg ikke vet hva jeg snakker om. Da vil jeg fort bli avslørt, sier Busterud som sjøl sitter på både materiale og kunnskaper om Frank Zappa som trolig ingen i Norge kan matche.

– Det er faktisk en fyr innom her jevnlig som prøver å sette meg fast på Frank Zappa-fakta, men det går ikke, sier Busterud og ler igjen.

Foruten sin egen lidenskap for vinyl er det kundenes tilfredshet som er drivkraften hans.

– Det å se at folk finner noe som gjør dem helt fra seg av glede er veldig moro, avslutter han.