Bla i bildene over for å se flere motiver fra boligmessen.

På en stand med nye senger ble det stopp for Kamilla Sundmoen og datteren Iben:

– Jeg visste ikke at jeg hadde lyst på ny seng før jeg kom hit, sier Kamilla.

– Ja, jeg vil ha ny seng! kommer det fra datteren.

– Gammel seng hjemme?

– Egentlig ikke, men det er alltid fristende med større og bedre seng på soverommet, sier Kamilla.

Ikea-debut

92 utstillere spredd ut over hele Vikingskipet.

Prosjektansvarlig for Boligmessen, Toril Hallan, forteller om større stands i årets messe. Besøkstallene havner nok omtrent som under fjoråret:

– Fint vær på fredag gjorde at det ble litt mindre besøk den første dagen, men lørdag ble det fullt trøkk hele tiden. Utstillerne har mye å gjøre og publikum er fornøyde, sier Hallan.

– Hva er folk opptatt av i år?

– Det er vår og hage folk er opptatt av nå. Glassverandaer, overbygg og overtak. Og så er folk veldig nysgjerrig på smarthusløsninger.

Hun var veldig stolt over at Ikea for første gang stiller med stor stand i Vikingskipet. De ble kronet med «beste stand»-tittelen.

– Det er den eneste messen de har vært representert ved i Norge. Trenden er at også de vil ut blant folk å vise fram ting. En veldig populær stand under messen, sier Hallan.

Tone Haugen og Tomas Klingén fra Ikea hadde designet og bygget opp vinnerstanden:

– Det var veldig relevant for oss å delta på denne messen. Vi har alt under et tak på Ikea. Utfordringen var å lage vårt Ikea-uttrykk samtidig som vi ønsket at gjestene på messa skulle få lyst til å besøke varehuset. Så vi gikk for å selge inn inspirasjon og service, sier Haugen.

– Ny strategi?

– Ja, det er kanskje riktig å si det. Så får vi se hvor mye ressurser Ikea kommer til å bruke på messer i framtiden. Men opplevelsen her i Hamar var veldig positiv. Vi fikk mange gode tilbakemeldinger, sier Klingén.

Sinnasnekker'n Otto Robsahm er nok en gang på Hamar:

– Det er alltid kjempehyggelige folk på Hamar. Folk er snille, sier Otto og smiler.

– Hva er budskapet ditt i år?

– Folk må tenke positivt. Har man mye å gjøre og er stresset så blir dette med oppussing noe negativt. Ha troen på dere selv. Ting er ikke så farlig.

– Selvtilliten svikter?

– Jeg mener at dersom man kjøper et hus så følger det med et ansvar. Har du et trehus og skipper vedlikeholdet så vil det råtne. Da vil du etter hvert få et større og dyrere problem. Da må man ... ta seg sammen!

– Så hva er ditt beste tips?

– Ta huset ditt alvorlig. Sett deg inn i huset. Det er viktig å ha det fint rundt deg slik at du får energi til å dra på jobben.

Jacuzzi-drøm

Mange innom Strai Kjøkkens stand, hvor Tove Timenes og Ann Iren Kampesveen snakket om de siste kjøkkentrendene:

– Folk er blitt mer opptatt av farger på kjøkkenet. Sjøgrønt har fått høy score her på Hamar. Mange liker å kombinere det lune klassiske med et litt stramt uttrykk, sier Kampesveen.

Utenfor Vikingskipet har Varmefag Hamar satt sin ansatt Arild Remark i sving. Han har tidligere jobbet som kokk og har fått i ansvar å servere brød og pizza laget i en vedfyrt steinbunnsovn. Mat- og pizzaovner er en av de virkelig store trendene:

– At ovnen er vedfyrt gir ovnen flere bruksområder. Da kan man røke mat, om man bruker bøk eller eik. Ovnen når raskt 400 grader, så tilberedningen av mat går hurtig. Og den er mobil. En lettvekter. Den veier bare 95 kilo, sier Remark.

På standen til Quality Spas er Jens Petter Svenkerud og Rita Stensvehagen fra Løten i ferd med å se på et jacuzzi som tar 1.100 liter vann og har plass til seks personer.

– Vi bygget hus i 2011, og vurderer å utvide. En utendørs jacuzzi frister, som man ikke bare kan sitte og kose seg i under fine, varme sommerdager, men også når det er mer kjølig ute, sier Jens Petter.

– En drøm, men vi bare kikker, altså, skyter Rita inn.