Gå til sidens hovedinnhold

Zissis (58) har solgt pels i Hamar i 30 år: – Så lenge jeg er frisk skal jeg drive denne butikken

Det er i år 30 år siden Zissis Douvlos startet med pelssalg i Hamar og grekeren har ingen planer om å gi seg.

Douvlos kom til Norge som turist i 1983 og fant kjærligheten her. I 1991 begynte han med pelssalg for å praktisere utdannelsen sin. Nå har han altså tilbudt folk i regionen pelsplagg i 30 år og for folk som fryser om dagen er tipset klart.

– Med pels holder du varmen, sier han.

Stappa sjappe

En pelskåpe på utstillingsdokke i gågata har i årevis fungert som reklame for Hamar Pelssalong og med noen få unntak har denne fått være i fred. For fem år siden ble riktignok utstillingspelsen stjålet og den ikoniske rosa pelsen som sto framme i årevis ble også forsøkt rappet, men dette har altså vært et minimalt problem for Douvlos som strengt tatt har mer enn nok pels å ta av.

Salongen i Torggata er nemlig hardpakket med pels. Lokalet er ikke mer enn 55 kvadratmeter og Douvlos har utnyttet hver centimeter. Det er selvfølgelig pelskåper og jakker som tar opp det meste av plassen, men grekeren har også et rikelig utvalg hodeplagg å tilby i tillegg til tepper og puter.

– Jeg trives veldig godt i disse lokalene og det er fint å jobbe her oppe, sier han.

Glad for kuldeperioder

Grekeren har nå bodd lengre i Norge enn i moderlandet og er nok mer glad i kulde enn sine landsmenn. Kulde og snø var riktignok ikke helt nytt for ham da han kom til Norge i 1983 ettersom han vokst opp langt nord i Hellas der det kan bli riktig så guffent. Temperaturene blir derimot ikke så lave som vi har sett i Innlandet den siste tida. Noe av grunnen til at han liker kulda er selvfølgelig at da går det naturlig nok flere pelsplagg.

– At det nå er spådd en lang periode med kulde er bra for butikken, men koronaen har gjort at færre går ut, sier Douvlos som er buntmaker av yrke.

– Dette er et håndverk som krever lang skolegang for å mestre. Om den skulle trenge reparasjoner må det gjøres av fagfolk, sier han.

For å ha flere bein å stå på tilbyr han også reparasjon av andre plagg, som for eksempel skifting av glidelås.

– Det er fint å ha litt flere bein å stå på, sier Douvlos.

At pelsindustrien er kontroversiell har han fått med seg.

– Heldigvis lever vi i et demokrati hvor vi kan mene hva vi vil. Jeg driver jo ikke noe pelsfarm og jeg er opptatt av at ting blir gjort skikkelig, sier han.


Ingen planer om å gi seg

Om man går på et kjøpesenter eller i gågata en helt vanlig dag er det jo ikke veldig mange pelsplagg man ser og Douvlos er klar over at storhetstida for pels trolig er et lukket kapitel.

Det er jo ikke sånn at jeg selger pelsplagg hver dag nå, men om jeg ikke hadde solgt noe ville jeg heller ikke klart å ha åpent. Når det gjelder tida som kommer er jeg optimistisk, men også realistisk. Pels blir nok aldri så populært igjen som det var på 80-tallet og opp mot OL på Lillehammer, men folk kommer til å bli mer og mer opptatt av skikkelige ting som varer lenge, sier Douvlos som ikke har noen planer om å gi seg sjøl om han nærmer seg 60 år.

– Så lenge jeg er frisk skal jeg drive denne butikken. Det er mange innom her som trenger hjelp og jeg synes det er veldig hyggelig å hjelpe folk.